Holmegård

Sjældne fuglearter dør i Holmegård Mose

I Holmegård Mose, som er et EU-fuglebeskyttelses- og Natura 2000-område, dør tusindevis af fugle pga luftledninger - en del af dem sjældne arter.

Højspændingsledninger flere steder i Næstved Kommune kræver mange fugles liv. I Holmegaard Mose har luftledningerne betydet døden for tusindvis af fugle, deriblandt særligt ni sjældne fuglearter.

Efter Næstved Netavis har skrevet om de mange svaner, der bliver dræbt eller dødeligt kvæstede ved kollisioner med højspændingsledninger ved Dybsø Fjord, har flere læsere rundt om i Næstved Kommune kontaktet os med lign oplevelser.

Dybsø Fjord er ikke det eneste sted i vores område hvor højspændingsledninger dræber fugle. Ved Bårse-søerne er der også luftledninger, og læsere fortæller om 6 – 8 døde svaner på grund af ledninger ved Bårse-søerne.

I Holmegård Mose har Holmegård Mose Komiteen flere gange igennem rigtigt mange år, faktisk siden 1987, forsøgt at gøre myndighederne opmærksomme på et tilsvarende problem ved højspændingsledningerne, der går gennem Sjællands største mose Holmegård Mose.

vibe_holmegaardmose

Mosen er et EU-fuglebeskyttelses- og Natura 2000-område, hvor Danmark specifikt har forpligtet sig til at beskytte fuglelivet.

Læs også: Stærke billeder: Dødens mark ved Dybsø Fjord

Holmegård Mose Komiteen påpeger at især 132 kV-højspændingslinieføringen udgør en stor fare for fuglene i mosen. Den gennemskærer ifølge komiteen det store naturområde på det værst tænkelige sted.

havoern_holmegaardmose

I tåge, der ofte optræder i det lavtliggende vådområde, er fuglene nærmest prisgivet og under disse forhold sker de fleste kollisioner. Tåge, vand og maksimalt mange vandfugle, der er særligt sårbare overfor elledningerne, optræder ofte samtidig.

saadgaas_holmegaardmose

Blandt andet sædgæs, der er en af Moseområdets særligt EU-beskyttede fuglearter, risikerer under deres ophold i området i vinterhalvåret dagligt at kollidere med den 132 kV-højspændingslinjeføring, med i alt fire ledninger, der går gennem naturområdet. Den cirka tre km lange og 23 til 26 meter høje højspændingslinjeføring der går igennem moseområdet, øst for Røde Bro, er opsat i 1964.

Ingen har et fuldkomment overblik over det reelle antal af dræbte fugle, da problemerne med de el-ledningsdræbte fugle aldrig er blevet systematisk undersøgt, oplysningerne baserer sig alene på tilfældige fund. Men komiteen er ikke i tvivl om at højspændingsledningerne har betydet døden for tusindvis af fugle, deriblandt særligt ni sjældne fuglearter.

graagaas_holmegaardmose

– Trods grundig dokumentation af problemet, samt adskillige appeller til både energiselskabet SEAS-NVE, Energinet.dk, der ejer kablerne, og de ansvarlige naturforvaltningsmyndigheder om at leve op til fuglebeskyttelsesforpligtelserne, fortsætter Danmarks måske mest fejlplacerede højspændingslinieføring igennem Holmegaard Mose-området på 53. år med at dræbe fugle, der burde være beskyttet, oplyser Jesper Petersen, der er talsmand for Holmegard Mose Komiteen.

sangsvane_holmegaardmosegraagaas2_holmegaardmose

Siden 2013 har ejeren af højspændingsledningerne været Energinet.dk.

– Det vil være en meget, meget dyr løsning at pille ledningerne ned og i stedet lægge kabler i jorden. Selv om det lyder meget kynisk, så er det ikke en gangbar løsning, siger pressechef hos Energinet, Jesper Nørskov Rasmussen til Næstved Netavis, i forbindelse med sagen om svanedrabene ved Dybsø Fjord.

musvaage_ved_svanelig

Herunder en foreløbig liste over hvilket fuglearter Holmegard Mose Komiteen har kendskab er kollideret og dræbt mod højspændingsledningerne ved Røde Bro.

  • Gråstrubet Lappedykker
  • Rørdrum
  • Knopsvane
  • Sangsvane
  • Grågås
  • Sædgås
  • Blishøne
  • Strandskade
  • Vibe
  • Hvidklire
  • Stormmåge
  • Gråkrage

Kommentarer