Vester Egesborg

Stærke billeder: Dødens mark ved Dybsø Fjord

Et fuldvoksent eksemplar af Danmarks Nationalfugl mistede livet på en mark ved Dybsø Fjord efter mødet med højspændingsledningerne.

På en mark lidt udenfor Næstved dør der dagligt 3 – 10 knopsvaner. En beboer i området må dagligt aflive op mod 10 eksemplarer af Danmarks Nationalfugl. Dansk Ornitologisk Forening vurderer stedet ved Dybsø Fjord som et af de steder i Danmark, hvor der dør flest svaner på en kort strækning.

Opdatering: VIDEO: Yderligere 8 svaner døde onsdag aften ved Dybsø Fjord

Knopsvanen har siden 1983 været Danmarks Nationalfugl, og den majestætiske fugl, kendt fra H. C Andersens eventyr, er fredet i Danmark. På en mark ved Dybsø Fjord lidt udenfor Næstved er det dog langt fra et idyllisk billede af vores nationalfugl, der kan opleves. Knopsvaner dør en makaber død på stribe.

Dødens mark ved Dybsø Fjor.

Hver morgen søger svanerne fra Dybsø Fjord, hvor de sover om natten, og ind over land i deres søgen på føde. På deres vej skal de passere højspændingsledningerne, der skærer igennem landskabet.

I videoen herunder kan du se en svane ramme højspændingsledningerne og falde livløs til jorden. Artiklen fortsætter under videoen:

En beboer i området fortæller til Næstved Netavis, at han dagligt må aflive 3-10 svaner, der ellers ville ligge og dø langsomt på marken. Igen i dag tirsdag har han måttet aflive 3 svaner. To var døde efter kontakt med højspændingsledningerne. Ialt døde 5 svaner på dødens mark i dag tirsdag.

Artiklen fortsætter under videoen

– Jeg går hver aften og afliver de fugle der ikke er døde af mødet med ledningerne, her til aften var det 3 stk igår var det 6 jeg aflivede, fortæller beboeren, der gerne vil optræde anonymt.

Opdatering: VIDEO: Yderligere 8 svaner døde onsdag aften ved Dybsø Fjord

– Det er ikke fedt at lege bøddel hver aften når man kommer hjem, lyder det fra den hårdt prøvede beboer tæt på højspændingsledningerne.

Stribevis af Danmarks Nationalfugl dør i Næstved

Ved besøg på marken lidt udenfor Næstved i dag tirsdag, lå der omkring 25 døde svaner. Ifølge professionel jæger og vildtpleje rådgiver, Jesper Schytte, er der tale om knopsvaner – Danmarks Nationalfugl.

Forelagt billederne fra marken vurderer Jesper Schytte, at der er tale om både unger og fuldvoksne knopsvaner, der ligger døde på marken.

Artiklen fortsætter under billedet

Vildplejeeksperten vurderer at de brunlige er knobsvane-unger fra sidste år.
Vildplejeeksperten vurderer at de brunlige er knopsvane-unger fra sidste år. På marken ligger ca 25 døde svaner.

– Det er knopsvaner allesammen. De brunlige er unger fra sidste år og den hvide er en fuldvoksen gammel svane, vurderer Jesper Schytte, der som rådgiver i Danmarks Jægerforbund arbejder med at rådgive landmænd om vildtpleje.

Står alene med pligten til at slå svanerne ihjel

Ifølge Dyreværnsloven paragraf 1 så må intet dyr lide unødigt overlast, og vi har alle pligt til at aflive et såret dyr. Det er altså beboerens pligt at aflive de op mod 10 knopsvaner dagligt, hvis ikke der findes en anden løsning på problemet.

Artiklen fortsætter under billedet

Svane_doed_x2

Rammer højspændingsledninger med op mod 60 km/t

Svanerne sover på fjorden, og ifølge vildtplejeeksperten, så trækker de indover land til de grønne marker med vinterafgrøde for at spise. Sigtbarheden bestemmer hvilken højde svanerne flyver i, og derfor rammer de højspændingsledningerne i stort antal.

– Svanerne flyver i netop den højde, hvor de stadig har landekending. Kan de se 10 meter ned, så flyver de i 10 meters højde. Tågen og sigtbarheden bestemmer altså i hvilken højde svanerne flyver. En svane flyver cirka 60 kilometer i timen når den er oppe i fart. Den kan ikke nå at reagere på ledningerne i dårligt sigtbarhed, forklarer Jesper Schytte.

Tirsdag formiddag var sigtbarheden en smule bedre og svanerne fløj på deres rute fra Dybsø Fjor indover landet højere end højspændingsledningerne, men i denne tid med dårlig sigtbarhed flyver de ofte i samme højde som højspændingsledningerne.

Artiklen fortsætter under videoen

På top 10 over steder hvor der dør flest fugle i Danmark

Hos Dansk Ornitologisk Forening nikker biolog, Knud Flensted genkendende til både problemet med højspændingsledninger og området ved Dybsø Fjord.

– Stedet ved Dybsø Fjord er på top 10 over de steder, hvor der dør flest fugle på grund af højspændingsledninger på en kort strækning, fortæller Knud Flensted til Næstved Netavis, og uddyber:

– Ifølge vores optælling af indberetninger fra stedet vil jeg vurdere at der dør mellem 50 og 100 svaner ved Dybsø Fjord hvert år, fortæller Biologen i Dansk Ornitologisk Forening til Næstved Netavis.

– Op imod en tredjedel af alle svaner i Danmark dør hvert år af kollision med luftledninger. Det er helt uacceptabelt. Vi har allerede peget på netop luftledningerne ved Dybsø Fjord, som nogen der burde graves ned, fortæller Knud Flensted.

– Bestanden af knopsvaner er ikke truet, men den har ikke været i fremgang de seneste 30 år, fortæller Knud Flensted og fortsætter:

– Men derfor er det jo uønsket at fugle skal ligge og blafre døende rundt med brækkede vinger på en mark fordi det koster penge at grave luftledningerne ned, slutter Knud Flensted, biolog i Danmarks Naturfredningsforening.

Energinet undersøger nu muligheder for en løsning 

Siden 2013 har ejeren af højspændingsledningerne været Energinet.dk. Nedgravning af ledninger for strækningen ved Dybsø Fjord kommer ikke til at ske, men ifølge pressechef hos Energinet, Jesper Nørskov Rasmussen har mediebevågenheden betydet at der hos Energinet er igangsat et arbejde på at finde en løsning.

Artiklen fortsætter under billedet

Svane_doed_02

– Det vil være en meget, meget dyr løsning at pille ledningerne ned og i stedet lægge kabler i jorden. Selv om det lyder meget kynisk, så er det ikke en gangbar løsning, siger pressechef hos Energinet, Jesper Nørskov Rasmussen til Næstved Netavis.

– Det er meget kedeligt og et trist syn, at der igen er mange døde og sårede svaner. Det er et uheldigt sammenstød mellem et stigende antal svaner og det elnet, som vi alle sammen har brug for, for at få strøm hjem i vores huse og virksomheder, siger pressechefen.

– Efter vi er blevet opmærksomme på de mange døde svaner, har vi sat gang i at undersøge, om vi kan sætte noget visuelt afskrækning op på ledningerne, så fuglene opdager dem og flyver uden om, fortæller Jesper Nørskov Rasmussen til Næstved Netavis.

Opdatering: VIDEO: Yderligere 8 svaner døde onsdag aften ved Dybsø Fjord

– Vi ved endnu ikke, om der findes en god løsning, som rent faktisk kan forhindre, at fuglene flyver ind i ledningerne, og derfor kan vi ikke love, at der kan laves noget, som afskrækker fuglene. Men vi er i gang med at undersøge det, oplyser pressechefen fra Energinet til Næstved Netavis.

Knud Flensted i Dansk Ornitologisk forening ser positivt på en løsning, hvor man visuelt skræmmer svanerne væk fra ledningerne – for eksempel via nogle orange bolde, der placeres på ledningerne. En lignende løsning har ifølge Knud Flensted delvist virket i Tyskland.

Vildtrådgiver i Dansk Jægerforbund, Jesper Schytte, mener dog ikke at det er  tilstrækkelig med afmærkning, da han andre steder har oplevet svaner flyve ind i ledningerne alligevel.

– Det vil virke i nogen grad. Vi har set det virke delvist i områder i Tyskland, og kunne man for eksempel nedbringe antallet af døde svaner på grund af luftledninger med 50 procent ved visuelt at afmærke ledningerne ville det da være et skridt i den rigtige retning, opfordrer Knud Flensted, Biolog i Dansk Ornitologisk Forening.

Læs også: Næstved Kommune kigger nu på “Dødens Mark”

Imens Energinet arbejder på en løsning må beboerne i området varetage opgaven med at aflive de mange døde svaner.

– En mulighed er at kontakte en af de lokale jægerforeninger, og bede om hjælp til at aflive svanerne, oplyser Jesper Schytte, Vildtplejerådgiver i Dansk Jægerforbund til Næstved Netavis.

Næstved Netavis følger op på Energinet´s løsning når der er fundet en konkret løsning fra Energinet´s side.

Dette er et læsertip, som Næstved Netavis har kigget nærmere på. Sammen med de forskellige parter i sagen tegner der sig nu et billede af en løsning. Har du en lign. sag – eller en helt anden – så skriv til redaktionen på Næstved Netavis på naestved@netavis.dk

Kommentarer