Næstved By

Opråb til borgerne, og butiksindehaverne i Næstved City

Debatindlæg af Martin Bo Petersen, Næstved.

City uden ildsjæle – ja, hvad mener jeg her. Gennem december måned oplevede jeg ved selvsyn, at når butikkerne lukkede i city, lå alt øde hen. Eneste sted hvor der skete noget, var ved La Boutique, Axeltorv.

Her var der to bålfade, der lyste op i den mørke aften, to ildsjæle, der ønskede forbipasserende glædelig jul – og delte varm gløgg ud. Ikke nok med det, men indehaverne af butikken var de eneste som gjorde noget, for at skabe liv på et tomt Axeltorv. Selv butiksindehavere i City, var glade for at der skete noget på torvet, og det blev sagt direkte til mig. Folk var glade for at der blev ønsket glædelig jul, samt snakket med dem – ikke nok med at det skabte liv på torvet, men der kom også kunder ind i selve butikken. Selvfølgelig koster sådanne noget penge, og man skal jo bruge penge for at tjene penge ind. Så kom glad forretningsdrivende, og kom ind i kampen.

Det var dejligt med at se julebelysningen tændt på torvet – men der manglede liv, mennesker, butikker der gjorde noget for at få folk til at komme ind til city, det kunne være med små events. I stedet er folk nok taget ud i de intetsigende storcentre eller det nye Næstved Retail Center. Der mangler ildsjæle, nogen der tør satse på unikke oplevelser i Næstved City. Og forresten – hvorfor ingen Lucia optog gennem byen. Børn som voksne ledte også efter julemanden. Jeg snakkede selv med dansk/amerikansk par, som havde inviteret nogen venner med til jul i Danmark – de synes, at det at jeg, sammen med en anden trodsede kulden og serverede Gløgg var et stort plus, da der jo ikke var meget andet at foretage sig, hvis man vil bruge penge i en forretning.

Der var en lørdag, hvor der var et nisseorkester tilstede en halv times tid, og der efter var de borte. Der må være mulighed for at de kunne være der længere tid -et lille plus siden var toget der kørte ture med børnene og de voksne. Men lige så snart torvedagen sluttede, og butikkerne lukkede ned for, så var der med et, atter mennesketomt.

For ikke så mange år siden, mener fem års tid siden, var der en del mere liv og glade dage på torvet, der var optog med Næssi for de små, der var lørdags jazz på Ringstedgade og torvet. Der skete ting, som gjorde at folk handlede i City, nemlig små events. Skal Næstved City være en saga blot indenfor få år – se bare på på Ringstedgade, hvor der snart ikke er flere butikker tilbage.

Nu er der ikke længe til at Næstved Arena skal afholde MPG for voksne og børn. Her bør, eller rettere sagt burde butikkerne have åbent til kl 20
– afholde små events op til dagene inden det store brag i Arenaen, for at skabe liv, skabe fest og farver, sætte Næstved på kortet som en provinsby, som ikke lader sig kue af diverse storcentre, men som vil kæmpe for dens overlevelse. Som nævnt før, det vil komme til at koste penge, men de er givet godt ud, på længere sigt!

Vi har set at Næstved City kan lave arrangementer, som tiltrækker folk fra Sjælland, se bare på Næstved Vinfestival og Næstved Ølfestival – så vi kan godt noget. Ikke der ved sagt at andre events skal være på samme størrelse – mindre kan være godt.

Vil så også ønske jer alle et godt nytår – lyst og lykkebringende 2023 og godt handelsår.

Kommentarer