Karrebæksminde

Tang på Vesterhave

Skrevet af: Helle Jessen

Mængden af tang på Vesterhave Strand har nu nået uanede højder. Den sandblandede tang ligger på land i en stor – nærmest sammenhængende – flade.

Når tang og sand blandes, bliver det ret modstandsdygtigt overfor bølgernes nedbrydning. Hvis vi venter længe nok, vil naturen løse vores tangproblem på Vesterhave Strand. Kysten er i al fald godt i gang med at vokse ud i havet sådan, som den har gjort det, siden dengang kystlinien fulgte den nu sommerhusbebyggede klint.

Den tidligere kystlinie ses tydeligt på topografiske kort, og den ”forhistoriske” klints sydspids lå lidt øst for Enø Fisk på sydsiden af Kanalen. Strandengen på Vesterhave er en del af den strandeng, som med tiden blev dannet foran klinten, og som efterhånden voksede mod syd og blev til Longshave, som det sandede areal mellem kanalen og Mindegabet hedder.

Graver man i strandengen, støder man på lag af henholdsvis sten, sand og tang. Disse materialer har tilsammen gennem tiden opbygget engen. Tang er skiftevis overskyllet med sand. Ved større storme, er der også skyllet strandsten ind over, sådan som det skete på Enø Overdrev under vinterstormene i 2013. Således må man forestille sig, at dannelsen af strandengen på Vesterhave er foregået.

Da kanalen blev gravet, og den første mole blev etableret i 1812, tog sandtilvæksten på Vesterhave formentlig til. Den nye mole ligger i dag stort set, hvor den har ligget de sidste 100 år. Med tiden vil sandet nå ud til molens vestlige spids og dermed lave en udligning af kystlinien, så der ikke længere dannes en vinkel på 90 grader mellem mole og strand. Præcis den anbefaling, som gives i den af Orbicon udarbejdede rapport, såfremt man vil undgå, at tangen samler sig i hjørnet.

Men det tager naturligvis rigtig mange år, hvis naturen skal klare det selv. Også selvom det lige nu ser ud til at gå stærkt. Men man kunne jo hjælpe den lidt på vej ved at sprede sand over det nu opskyllede tang og derved fremskynde processen. Med naturen som medspiller behøver man så måske kun at samle og/eller opsuge den del af tangen, som ligger og rådner i vandet, og hvis lugt vi efterhånden alle er blevet godt trætte af.

Hvis man kopierer naturens egen fremgangsmåde, når den skaber nyt land, så kan det vel ikke gå helt galt. En sådan sandfodring af kysten kan være et bud på en løsning af tangproblemet. I al fald indtil nogen finder en økonomisk rentabel idé til udnyttelse af vores alt for rigelige tangresurse.

Alternativet er at fortsætte med kontinuerligt at fjerne de stadigt øgede mængder tang.

En opgave, som overvejende er i almenvældets interesse at få håndteret. Hvilket vil sige Næstved Havn og Næstved Kommune.

Helle Jessen
Byrådskandidat liste A
Havbakken 285
4736 Karrebæksminde

Dette er et læserbrev indsendt af Helle Jessen. Du kan også indsende et læserbrev under INDSEND NYHED i topmenu. 

Kommentarer