Næstved By

Prostatakræft – sygdommen der rammer både mænd og kvinder

Foto: Poul Erik Andersen

Min kone og jeg joker ofte med, at når jeg klapper hende bagi, vender hun sig om og siger ’tak’.
Med disse humoristiske ord indledes samtalen i Frivilligcenter Næstved, som har valgt at sætte fokus på foreningen i denne måned. Men der er alvor bag ordene. Det har Poul Erik Andersen og hans hustru måtte sande. De har begge haft kræft tæt inde på livet.

Det er en barsk oplevelse at få diagnosen prostatakræft og herefter skulle forholde sig til nye livsvilkår og begrænsede handlemuligheder afhængig af, hvor alvorlig diagnosen er. Mange mænd er helt uforberedte på udsigten til livslang hormonbehandling, som bl.a. påvirker seksualitet, psykisk velbefindende, knogleskørhed, hjerte-kar-sygdomme, livslængde mv.

Manden bliver ramt fysisk og ofte også psykisk. Men mange tænker ikke på, at det gør hans livsledsager også. I foråret holdt PROPA et succesfyldt arrangement med sexolog Hanne Ryttergaard. Arrangementer var kun for kvindelige partnere til mænd ramt af prostatakræft, og det viste sig, at der var et stort behov for rådgivning og mulighed for udveksling af erfaringer. Flere lignede arrangementer forventes derfor planlagt i fremtiden.

PROPA

PROstatakræftPAtientforeningen PROPA hjælper med viden, anonym rådgivning, kurser og lokale netværk. PROPA er landsdækkende, opdelt i regioner og lokalgrupper. ”Det undrer mig, at kun 8-9% af mænd, der er i løbende overvågning og behandling for prostatakræft ønsker at være medlem af PROPA”, lyder det fra Poul Erik, der er formand for lokalgruppen Sydsjælland.

Få en snak med andre, der har det lige som dig

Mandag den 25. november kl. 15-17 har du mulighed for at få en snak om de mange problemer der er ved at få en prostatakræftdiagnose. Det glæder både for mænd med prostatakræft og deres pårørende. Mød op i Kræftrådgivningen, Ringstedgade 71, 4700 Næstved, hvor der både vil være en patient/repræsentant fra PROPA og en pårørende til stede.

Prostatakræft

Hver dag får 12 mænd i Danmark diagnosen prostatakræft, og hver dag dør 3-4 mænd af sygdommen! Så at ”man ikke dør af prostatakræft, men med den” er en skrøne! Sygdommen findes i mange former, der varierer i aggressivitet.

Hvis samfundet valgte at screene for prostatakræft, kunne man nå at finde flere med sygdommen i tide og helbrede dem”, mener Poul Erik Andersen. ”I dag er det forholdsvis nemt at afsløre sygdommen ved at aflæse PSA-værdien i en blodprøve. Oplever man først symptomer, er det ofte for sent”.

Årsagen til sygdommen kendes ikke, men arvelighed har antageligt stor betydning.

Poul Erik og Jonnas historie

Poul Erik fik konstateret prostatakræft for ti år siden. Da sygdommen ramte ham, fik han valget mellem strålebehandling eller fjernelse af prostata. Poul Erik valgte at få fjernet prostata, og det viste sig at være et klogt valg, da skallen på kirtlen også viste sig at være angrebet. Sygdommen holdes nu nede ved hjælp af antihormoner.

Poul Eriks hustru, Jonna Kjær, er med i en pårørendegruppe i kræftrådgivningen. Her taler hun med andre kvinder om, hvordan samlivet ændrer sig og opretholdes, når sygdommen indtræder, hvordan de får mændene til at åbne sig i stedet for at gå med det selv og om, hvilken betydning det har psykisk, at mændene er ramt på deres potens. De deler frygten for, hvordan sygdommen kan udvikle sig og glædes ved samværet.

Jonna blev ramt af brystkræft i 2014. Hun fik en brystbevarende operation og er stadig i antihormonbehandling.

 

Faktaboks

Har du spørgsmål? Har du lyst til at arbejde frivilligt i lokalgruppen? Kontakt Poul Erik Andersen på tlf. 2087 4391 eller på mail pea.propa@gmail.com.

Læs mere og meld dig ind PROPA på hjemmesiden www.propa.dk. Kontingentet er 285 kr. om året for én enkeltperson, 450 kr. for husstand og 5.200 kr., hvis dit firma ønsker at støtte den gode sag. Pårørende er også meget velkomne.

Foreningen har ca. 3.300 medlemmer på landsplan heraf ca. 765 i regionen og ca. 230 lokalt i Næstved.

 

Frivilligcenter Næstved har i samarbejde med foreningerne fokus på at udbrede kendskab til områdets forskellige frivillige sociale foreninger. Artiklen om PROPA er skrevet af Anne Damsbo, Frivilligcenter Næstved.

Kommentarer