Næstved By

Hvor er de smukkeste huse og de bedst bevarede bygninger?

En aldrende perle på over 300 år ligger lidt skjult i Næstelsø, men blev i 2020 modtager af den ene af to bevaringspriser. Den gamle smedje og den tilhørende bolig oser af charme og karakter, fordi bygningerne er vedligeholdt flot og korrekt. (Foto: Næstved Kommune)

Næstved Kommune uddeler for fjerde gang fire priser, der skal hylde god arkitektur. Borgere, erhvervsliv og andre interesserede kan frem til 30. maj indstille de bygninger og anlæg i kommunen, som de mener fortjener priserne.

Bor du i et hus, som du synes har arkitektonisk kvalitet? Har du været med til at bygge eller restaurere en spændende bygning? Eller har du måske bare set et hus på din vej til eller fra arbejde, som var interessant?

Så kan du også i år være med til at hylde den gode arkitektur ved at hjælpe Næstved Kommune med at finde frem til spændende byggerier eller anlæg, der kan vinde årets priser for god arkitektur eller bygningsbevaring. Det kan både være moderne byggerier og velbevarede bygninger samt anlæg som fx pladser eller grønne parker.

I udvælgelsen lægges der bl.a. vægt på høj arkitektonisk kvalitet, nytænkning eller restaurering, som enten er i overensstemmelse med den oprindelige arkitektur eller som fremhæver særlige kvaliteter. Fælles er, at byggeriet eller anlægget skal bidrage positivt til det bymiljø eller landskab, som det er en del af.

Mølle og fiskerhuse er blandt de tidligere vindere

Senest, i 2020, gik de to bevaringspriser til henholdsvis smedens hengemte perle i Næstelsø, som er flot og rigtigt vedligeholdt; og til de fine, sivbeklædte fiskerskure i Appenæs, som lokale ildsjæle har bevaret med respekt for stedet og dets historie. Modtageren af arkitekturprisen var det nænsomt placerede rækkehus på Amtmandsstien i Næstved.

Tidligere er prisen bl.a. blevet givet til et moderne parcelhus på Danavej, den restaurerede mølle ved Herluflille og Kählers tidligere værkstedbygninger på Kählersbakken. Det er altså både bygninger, som mange kender til, og huse som de fleste måske ikke lige er stødt på, der indtil nu har modtaget priserne.

Marianne Olsen, som er formand for kommunens Plan-, Teknik- og Lokaldemokratiudvalg, ser frem til at kunne være med til at sætte fokus på nogle af kommunens mange spændende byggerier.

– Vi håber, at mange har lyst til at dele deres yndlingsbygninger med os. Det kan være den smukke murermestervilla fra 1939, den nye tilbygning i baghaven eller det velholdte stråtækte hus på landet. God arkitektur kan både være når en bygning er smuk, eller når en del af vores historie bevares. Det er blandt andet vigtigt at bevare for at holde fast i håndværket, og de måder man tidligere har bygget på. Men god arkitektur kan også være, når et byggeri skaber værdi fx i forhold til sociale eller miljømæssige forhold. Alle disse forhold har vi tidligere set fine eksempler på i forbindelse med prisuddelingen, fortæller udvalgsformanden og fortsætter:

– Bygningerne danner rammerne om det liv, vi lever. Derfor er det også vigtigt, at vi sætter fokus på dem og anerkender den indsats, der bliver lagt i at skabe ikke bare et hjem, men også et lokalområde. Det er det, vi vil være med til ved at uddele priserne, lyder det fra Marianne Olsen.

Alle kan indstille

Alle kommunens borgere, foreninger og virksomheder kan indstille bygninger og anlæg til priserne. Man er velkommen til at indstille sin egen bolig, eller bare noget man har set.

Læs mere om kriterierne for præmieringen, samt hvordan man kan indstille på: www.naestved.dk/bolig-og-miljoe/byg/praemiering-af-god-arkitektur. Du kan skrive dine forslag direkte til kommunen på byplan@naestved.dk.

Foruden en eksakt adresse må du meget gerne sende et billede af bygningen eller anlægget samt skrive et par linjer med begrundelse for indstillingen.

Kommunen skal have indstillingen senest den 30. maj 2022.

Om priserne

Det er Næstved Kommunes Plan-, Teknik- og Lokaldemokratiudvalg, der uddeler priserne:

– To arkitekturpriser – én til en bygning i Næstved by og én til en bygning i den resterende del af kommunen, hvor bygningen er ny, istandsat eller ombygget, eller til et by- og landskabsrum.

– To bevaringspriser – én til en bygning i Næstved by og én til en bygning i den resterende del af kommunen, hvor bygningen er opført før 1960 og fremstår velholdt eller er korrekt restaureret.

Priserne bliver uddelt hvert andet år på Arkitekturens Dag, som i år er den 3. oktober. De sker ved en reception med deltagelse af ejere og arkitekter til kandidater til priserne, forslagsstillere, kommunens arkitekter, interesserede borgere og presse. Dommerkomiteen består af politikere og lokale arkitekter.

 

Kommentarer