Næstved By

Forældre til kommende elever i børnehaveklasser får ikke deres ønske opfyldt

Foto: arkiv

En ufin debat om størrelsen på nye børnehaveklasser nåede i aften sin kulmination i Næstved Byråd.

Sagen har i korte træk handlet om fordelingen af elever i de kommende børnehaveklasser, som efter sommerferien skal starte i Næstved Kommune.

En underskriftindsamling, med 623 underskrifter blev afleveret til byrådet som protest mod store klassestørrelser, men det rykkede ikke på byrådets beslutning.

Næstved Kommunes skoler kan efter sommerferien danne børnehaveklasser, der har helt op til den lovbestemte grænse, som er på 28 elever.

Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Radikale dannede flertal  ved afstemningen for den såkaldte model 2.
Det betyder, at der i nogle tilfælde dannes klasser med op til 28 elever.

Det betyder også at  37 forældrepar få afslag på deres ønske om at få deres barn på en anden skole end deres distriktsskole.

Fakta efter afstemning

Model 2 – støttes af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale (flertal)

I denne model er princippet om klasseoptimering anvendt, således at der indskrives op til 28 elever i klasserne. Der oprettes 34 klasser og der er en gennemsnitlig klassekvotient på 21,5. De steder, hvor der efter indskrivning er plads til fritvalgsønsker, er klasserne fyldt op til 24 elever i henhold til reglerne i bilaget til styrelsesvedtægten.

Der oprettes 3 klasser på Susåskolen, afd. Holsted med en gennemsnitlig klassekvotient på 27,3. På Ellebækskolen oprettes 3 klasser med en gennemsnitlig klassekvotient på 28. Ll. Næstved Skole, afd. Karrebækvej/Herlufsholmvej får 5 klasser med et gennemsnit på 25,4 elever i hver klasse, så der stadig vil være plads til ca. 13 tilflyttere.

I forhold til reglerne om frit skolevalg gives der i alt 37 afslag og 10 tilsagn på forældreønsker.Model 5

Model 5 – støttes af Venstre, Nye Borgerlige, Konservative og Dansk Folkeparti

Denne model tager udgangspunkt i optimeret klassedannelse i model 2 med tilføjelse af, at der oprettes to ekstra børnehaveklasser på henholdsvis Susåskolen, afd. Holsted og Ll. Næstved Skole, afd. Herlufsholmvej, så der i alt oprettes 36 klasser med et gennemsnit på 20,4 elever. Dette er modellen som opfylder langt de fleste ønsker om frit skolevalg.

I modellen flyttes der først og fremmest elever fra Ellebækskolen samt fra Kobberbakkeskolen, afd. Sydby. Det betyder, at den gennemsnitlige klassekvotient på Ll. Næstved Skole, afd. Herlufsholmvej falder fra 25,4 til 23,8 og på Susåskolen, afd. Holsted falder den fra 27,3 til 24 elever. På Ellebækskolen falder den gennemsnitlige klassekvotient fra 28 til 22,3 og på Kobberbakkeskolen, afd. Sydby falder den fra 24 til 21,5 elever.

Afd. Holsted er presset på lokaler til holddannelse, mellemformer, gruppearbejde m.v. Derfor vil det være nødvendigt, at der frem til sommeren 2023 opsættes en midlertidig pavillon. Der er p.t. 4 spor i 8. klasse. Når de elever stopper ved sommeren 2023, så bliver lokalepresset mindre. Det skønnes at udgifterne til leje, opsætning og nedtagning vil udgøre ca. 800.000 kr. og foreslås finansieret ved reduktion i rammen til store klasser.

Der gives 6 afslag og 41 tilsagn på forældreønsker om frit skolevalg.

Kilde: Næstved Kommune

Kommentarer