Næstved By

Biodiversiteten skal blomstre på Provstegaarden

Børnene fra børnehaven Eventyrhaven hjalp med at undersøge biodiversiteten i dag ved Provstegaarden.

Nysgerrige børn satte i dag fokus på en vildere natur med plads til summen, selvskabelse og sanselighed. Det skete, da miljøminister Lea Wermelin besøgte Provstegaarden for at høre om Næstved Kommunes kamp for en vildere kommune.

Børnehavebørnene fra Eventyrgården løb glade rundt på Provstegaardens græsmark i jagten på insekter.
Det var ikke den store mangfoldighed, der fyldte nettene, men det vil det være, hvis børnene kommer igen om knap to år.

Det er de omkring 25 medarbejdere under Næstveds Sociale Virksomhed, NSV, der skal være med til at skabe en vildere kommune ved at gøre seks hektar dyrket græsmark til vild natur. Det svarer til et areal på størrelse med 8½ fodboldbaner.

De første skridt blev taget i dag i selskab med miljøminister Lea Wermelin, der besøgte gården. Hun hørte om planerne og fik en fuglekasse, som medarbejderne på Provstegården selv havde lavet.

Mere end en blomstermark

Græsset er høstet, og nu skal området i stedet blomstre med vilde planter som almindelig kællingetand, rundbælg, slangehoved, blåhat, blæresmelde, gul snerre, almindelig røllike og vild timian.

Det bliver mere end en mark med blomster, det bliver en del af et økosystem.
Med blomsterne følger summen af insekter, sværmen af sommerfugle og naturpleje i form af langhornede kvæg, der gøder og holder naturen naturlig.

Et vildt område for alle

Udviklingen til vild natur sker gradvist over de kommende år.
Planen er blandt andet at lade det ske på naturens præmisser ved at få skoleklasser og børnehaver til at sprede de frø, som de første planter sætter. På den måde bliver naturen selvskabende, området bliver gradvist større, og fremtidens voksne kan lære om biodiversitet og naturens liv.

Næstveds Sociale Virksomhed har i forvejen et godt og tæt samarbejder med kommunens naturvejledere på Dybsø Naturskole. De vil være en del af projektet, og naturvejlederne vil på sigt benytte området til undervisning af blandt andet skoleklasser og daginstitutioner.

Planen er at skabe et område med fokus på tilgængelighed, sanselighed og læring, hvor alle borgere kan komme tæt på den vilde natur. Det kan være børnehaver, veteraner, demensramte, mennesker med handicap og dem, der bare vil have fred og ro i naturen. Det sker blandt andet ved at lave jævne stier, hvor kørestole og svagtseende med stok kan komme rundt.

 

Kommentarer