Magaxin

Vigtigheden af fluor i tandpasta

Artiklen er sponsoreret.

Hvis du ønsker at passe godt på dine tænder igennem hele livet, så er der flere tiltag, du kan tage for at optimere god tandhygiejne. Foruden den evige opfordring til at bruge tandtråd er det også muligt at finde tandpasta med fluor. Her kan du læse meget mere om hvad det netop gør, og hvorfor det er godt.

Hvad er fluor?

Fluor lyder måske allerede bekendt for dig, og ikke nødvendigvis i forbindelse med tandhygiejne. Faktisk er det er grundstof, så det kan være du husker det fra en kemitime engang i tidernes morgen. Om ikke andet benyttes specielt uorganisk fluor i netop tandpasta, hvor det findes i form af fluorid. Fluorid findes også naturligt i Danmarks grundvand i lave mængder. Jo mere kalk der dog er i området for grundvandet, jo højere værdier af fluorid findes der også i drikkevandet. Vigtigt er det at understrege, at fluorid ikke er det samme som de fluorstoffer der findes i regntøj, bagepapir, pizzabakker og lignende!

Hvordan virker det?

Det uorganiske fluor, altså fluorid, er et medikament, der er vigtigt i at kontrollere sygdommen caries, hvor det både er forebyggende og aktivt. Forebyggende findes der evidens for at fluorid hæmmer udviklingen af caries, ved at sænke hastigheden for opløsning af de hårde tandvæv. I stedet inkorporeres det i gendannelsen og remineraliseringen af eksempelvis emaljen. Når fluor da påføres tænderne i kombination med god mundhygiejne og begrænset sukkerindtag, hjælper du til med at sørge for tændernes sundhed.

Hvorfor er det vigtigt?

Ingen ønsker at få caries, eller som de fleste kender det: huller i tænderne. Det er for mange en ubehagelig oplevelse, og især børn, der i forvejen måske ikke er helt vilde med at besøge tandlægen, kan det være ekstra træls. At bruge tandpasta med fluor, i sammenspil med andre tiltag for tændernes sundhed, optimerer chancen for ikke at udvikle caries.

Kommentarer