Vandkulturhus forsøges genoplivet
Planerne om at bygge et vandkulturhus ved Stenlængegård i Næstved har foreløbig kostet borgerne i Næstved 3 millioner kroner, og efter to tidligere mislykkedes udbudsrunder er projektet indtil videre aldrig kommet i nærheden af at finde den nødvendige private investor. Nu sættes endnu et forsøg på at nå frem til en realisering af projektet igang.
Planerne om et vandkulturhus på en grund ved Stenlængegård i Næstved har indtil videre været igennem to udbudsrunder i forsøget på at finde en privat partner, der vil investere i projektet. Begge gange er udbuddet blevet annulleret.
Vandkulturhuset er, med et budget på 12-15 millioner kroner og en lejeaftale på mindst 25 år, baseret på en partnerskabs-model, hvor en privat investor betaler, opfører, og driver vandkulturhuset, og kommunen binder sig til en årlig leje. Og det er altså denne private investor, det har vist sig at være svær at finde.
Første udbud havde frist december 2016. Andet udbud havde frist maj 2017. På grund af få og for mangelfulde tilbud blev det besluttet at annullere udbuddet.
Det to private investorer der har budt er Gribskov Gruppen, der i 2012 indgik en kontrakt med Randers Kommune om et vandland til 214 millioner kroner og Næstved Leisure Center ApS, men kommunens rådgivere har i begge tilfælde vurderet, at det ikke lever op til de grundlæggende krav, som Næstved Kommune oprindeligt har stillet i udbudsmaterialet, og at det derfor vil være for risikabelt for kommunen at indgå i projektet.
Investornes egenkapital har været for svag, og hvis det på et senere tidspunkt skulle gå konkurs, vil Næstved Kommune være forpligtet til at overtage vandkulturhuset til en pris, der vil være højere end den reelle værdi.
Planerne lever og endnu et forsøg gøres
Der er indtil videre brugt knap 3 mio. kr. til projektledelse og byggeherrerådgivning. Siden annuleringen af udbuddet har administrationen undersøget forskellige muligheder for at få et Vandkulturhus i Næstved. Og Kulturudvalget fik den 10. april en orientering om, hvordan arbejde videre med at få et vandkulturhus til Næstved skal forløbe.
Det fremadrettede fokus bliver først og fremmest at få afdækket om den modellen med en privat investor er den rigtige. Det er planen et lave en kortlægning af hvordan vandkulturhuset kan finansieres og drives, og om det fortsat skal udbydes som et offentligt-privat partnerskab, eller om det skal det finansieres, bygges og drives på anden vis.
Derefter skal der udarbejdes nyt udbudsmateriale, som kan sendes i udbud, tilpasset den den finansierings- og driftsmodel, der besluttes.
Da planerne om vandkulturhuset samtidig omfattede en lukning af flere af byens nedslidte svømmehaller, og flytte aktiviteterne til det nye vandkulturhus, så har den manglende succes for projektet også konsekvenser for de eksisterende svømmehaller. Det er derfor nødvendigt at vurdere fremtiden for eksisterende svømmehaller, og kigge på om det kan blive nødvendigt at renovere eller om de fortsat kan rives ned eller bruges til andet formål, såfremt planerne om vandkulturhuset kommer videre.
Tredje gang er lykkens gang
Det tredje forsøg på at få vandkulturhuset realiseret starter med med et informationsmøde i april/maj for brugere m.fl. som tidligere har været inddraget. Senere skal Byrådet så godkende en evt. ny finansierings- og driftsmodel, og først derefter kan der udarbejdes et tilpasset/revideret udbudsmateriale som så kan fremlægges for Kultur- og Demokratiudvalget
Udbudsmaterialet skal efterfølgende godkendes i Byrådet, og administrationen i Kommunen forventer derfor først at et nyt udbud af vandkulturhuset kan sendes ud i udgangen af 2018.
Kommentarer