Kultur

Unik film i Bio Næstved: Umberto Eco – Mit italienske bibliotek

Umberto Eco levede i en verden af bøger. Pressefoto

Bio Næstved og Næstved Bibliotek hylder i fællesskab kærligheden til bøger med en visning af prisbelønnet dokumentar om den italienske forfatter Umberto Ecos eventyrlige, private bibliotek. Det sker søndag den 25. februar klokken 15 til 17.

Den verdensberømte forfatter og tænker Umberto Eco forførte en hel verden med sine bestsellerromaner. Mest kendt er middelalder-thrilleren Rosens navn, der kom på det store lærred som spillefilm med Sean Connery i hovedrollen.

En verden af bøger

I tillæg til sine mange romaner, efterlod Eco sig ved sin død i 2016 også et omfattende og eventyrligt bibliotek. En hel verden for sig selv, bestående af mere end 30.000 både nutidige og gamle, meget sjældne bøger.

Filminstruktøren Davide Ferrario var så fascineret af Ecos bibliotek, at han ønskede at forevige det på film, inden det efter forfatterens død blev splittet op og videregivet til den italienske stat. Det har resulteret i filmen ”Umberto Eco – Mit italienske bibliotek”.

Publikum kan glæde sig til en intellektuel og visuel rejse gennem bøgernes forunderlige univers, en verden, der i følge Eco selv, er i færd med at forsvinde med den digitale udvikling.

Biblioteket som verdens hukommelse

Filmen beskriver ikke kun hans ekstraordinære samling, men uddyber også Ecos idé om biblioteket som “verdens kollektive hukommelse”. Den er både én stor kærlighedserklæring til bøgernes verden, men også en tankevækkende advarsel om faren ved at forlade os for meget på digitale løsninger.

Filmen er blevet taget godt imod af de danske anmeldere og fik 5 stjerner i Berlingske Tidende, filmmagasinet EKKO og Kristeligt Dagblad.

Inden visningen af filmen giver kulturformidler ved Næstved Bibliotek Martin Rovang Jensen en kort præsentation af Umberto Eco, af baggrunden for filmen og hvad det vil sige at være bibliofil, som Eco tydeligvis var!

Forårstema om kærlighed

I foråret 2024 sætter Næstved Bibliotek fokus på kærligheden og lidenskaben i dens mange afskygninger med en række arrangementer, der på forskellig vis knytter an til temaet.

I samarbejde med Bio Næstved er visningen af ’Umberto Eco – Mit italienske bibliotek’ muligheden for at opleve en anderledes indfaldsvinkel til dét at føle kærlighed – her til bøgernes verden.

Se filmen i Bio Næstved søndag den 25. februar klokken 15 til 17.10. Billetprisen på 75 kroner inkluderer kaffe og kage, som serveres i Bio Næstved fra kl. 15:00. Billetter bestilles via Bio Næstveds hjemmeside.

 

Kommentarer