Unge på Sydsjælland og Lolland-Falster lever livet farligt i trafikken
I Sydsjælland og Lolland-Falsters Politikreds har de unge landets tredjehøjeste risiko for at blive dræbt eller komme alvorligt til skade i trafikken. Rådet for Sikker Trafik søger unge, der er kommet til skade i trafikken, og som vil hjælpe med til, at andre ikke ender i samme situation.
Statistikkerne taler deres tydelige sprog, når man kigger på 15 til 24-åriges risiko i trafikken, hvor de generelt er overrepræsenterede. Men på Sydsjælland og Lolland-Falster er udfordringen særligt stor.
Politikredsen havde fra 2016 til 2020 hele 35 dræbte eller alvorligt tilskadekomne unge pr. 10.000 i aldersgruppen. Det viser en opgørelse foretaget af Rådet for Sikker Trafik på baggrund af tal fra Vejdirektoratet.
Faktisk er antallet af ulykker blandt de unge i politikredsen mere end 40 procent højere end i nabokredsen, som er Midt- og Vestsjællands Politikreds med 24 dræbte eller alvorligt tilskadekomne unge pr. 10.000.
Antallet af ulykker med unge er ellers faldet markant siden 2009 både på landsplan og på Sydsjælland. Desværre er der sket en stagnation i udviklingen fra 2015 for de unge, så antallet af ulykker ikke er faldet, som man havde ønsket.
Derfor skal den forebyggende indsats med undervisning på skoler og ungdomsuddannelser styrkes. Det skal blandt andet ske ved, at Rådet for Sikker Trafik sender trafikskadede eller pårørende til trafikdræbte ud på skoler og ungdomsuddannelser.
Med “Sikker Trafik LIVE” kan skoler kvit og frit kan skoler kvit og frit få besøg af en ung, som selv er kommet til skade i trafikken, og som med udgangspunkt i sin egen historie kan fortælle, at ens egne valg og fejl i trafikken kan have stor betydning for resten af ens liv.
– Mødet med en trafikskadet person, som de unge kan spejle sig i, er noget, de kan huske i lang tid, og som påvirker deres adfærd. Det får de unge til i højere grad at bruge selen, sænke hastigheden og lade bilen stå, hvis de har drukket. Men vi er ikke i mål endnu, og derfor søger vi flere personer, som lever med konsekvenserne af en trafikulykke, og som kunne tænke sig at være med til at påvirke unges adfærd i trafikken i på Sydsjælland, siger Lars Olsen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Ønsket er, at langt flere unge skal møde en person, som lever med konsekvenserne af en trafikulykke. Rådet for Sikker Trafik efterlyser derfor personer, som har haft en trafikulykke tæt inde på livet. Det kan både være personer, som selv lever med et handicap efter en ulykke, eller pårørende til en person, som er kommet alvorligt til skade i en ulykke.
Fakta om unge i alvorlige trafikulykker, opgjort pr. politikreds i perioden 2016-2020:
Note: En del af de regionale forskelle skal også tilskrives, at kørselsmønsteret er forskelligt mellem regionerne.
Kommentarer