Livsstil og forbrug

Undgå billetsvindel ved sommerens festivaler og koncerter

Foto: sikkerdigital.dk

Efterspørgslen på festival- og koncertbilletter er ekstra høj i år, og det forsøger digitale svindlere desværre at udnytte. Derfor bør du tænke dig godt om, inden du køber videresolgte billetter fra private på nettet. Undgå billetsvindel med fem gode råd.

Højsæsonen for festivaller og koncerter er over os. Efter to års aflysninger under coronapandemien er efterspørgslen på billetter høj, og festival- og koncertsteder melder udsolgt på række. Men overvejer du at købe billetter fra private, skal du være særligt opmærksom, så du undgår at blive snydt.

Mange er ivrige efter at købe videresolgte billetter på nettet. Tanken om at slå hurtigt til på udsolgte billetter er fristende, og det er svindlerne godt klar over.

Tal fra politiets Nationale Center for IT-kriminalitet (NCIK) viser, at politiet fra januar til april i år allerede har modtaget 191 anmeldelser om billetsvindel. Det er en støt stigning fra 2019, hvor politiet i samme periode modtog 131 anmeldelser.

Det er derfor vigtigt, at du slår koldt vand i blodet og tænker dig om, inden du køber billetter fra private på nettet.

”Der er rigtig mange, der gerne vil have fat i billetter til sommerens festivaller og koncerter. Det er svindlerne godt klar over, og de udnytter vores iver og tillid til hinanden. Derfor er det vigtigt at sætte farten ned og tænke sig om, inden man køber billetter fra private, så man undgår at blive snydt. På sikkerdigital.dk har vi samlet gode huskeregler, der kan hjælpe med at afsløre svindel,” siger Marie Wessel, kontorchef for cyber- og informationssikkerhed i Digitaliseringsstyrelsen

På sikkerdigital.dk findes der heldigvis flere råd, der kan hjælpe dig til at undgå svindel, hvis du vælger at købe billetter fra private:

  1. Sælges billetterne væsentligt billigere end andre steder? Det kan være fup, designet af svindlere til at få dig i fælden.
  2. Vær ekstra opmærksom på de tilbud, du modtager, hvis du selv efterlyser billetter i en annonce. Den slags annoncer kan tiltrække svindlere.
  3. Tjek, om sælgers profil er valideret af handelstjenesten, fx ved at identiteten er bekræftet med NemID/MitID. Hvis ikke, så tjek sælgers navn. Søg på det på Google. Findes det? Og hvad står der?
  4. Tjek sælgers Facebook-profil – den bør ikke være nyoprettet, have meget få ”venner” eller mangle profilbillede eller andre centrale informationer.
  5. Tjek, om der er sammenhæng i oplysningerne – fx at der bruges samme navn og billede på tværs af profiler på Facebook, DBA, MobilePay m.m.

Hvis du har været udsat for svindel, skal du kontakte politiet.

Kommentarer