Underhuset sparer 27.000 kroner på afskaffelse af udeserveringsafgiften
Efter afskaffelsen af udeserveringsafgiften fra 1. januar 2018 sparer værtshuset Underhuset i Næstved 27.000 kroner pr. år. Indehaver Ivan Petersen synes godt om, at afgiften nu er sløjfet. Han regner med at bruge besparelsen til lidt ekstra musik på Axeltorv til sommer.
Værtshuset Underhuset på Axeltorv i Næstved bymidte skal omsætte for cirka 50.000 kroner for at kunne betale en afgift på 27.000 kroner, som er det beløb, Underhuset nu sparer ved afskaffelsen af udeserveringsafgiften i Næstved.
Totusind kopper kaffe
– Det svarer til, at 2.000 mennesker skal komme herind, sætte sig ned og nyde en kop kaffe eller en øl til 25 kroner, regner indehaver Ivan Petersen lynhurtigt ud.
Ivan Petersen overtog Underhuset i 1999 og har 5-15 medarbejdere – flest i højsæsonen, som er om sommeren. Hvert forår sætter han borde og stole ud på torvet, og han sørger også for at hyre musikalske indslag, der i løbet af sommeren underholder alle på Axeltorv i Næstved bymidte, hvor Underhuset hører hjemme.
En gammel afgift
Udeserveringsafgiften blev indført i Næstved for mere end 15 år siden, og Underhuset har været med næsten fra begyndelsen.
– Dengang var der ikke ret mange butikker eller cafeer, der var interesserede i at kunne bruge fortovene til servering. Prisen var fast på 2.500 kroner, hvoraf de 2.000 var et depositum, som virksomheden fik retur med fradrag af eventuelle skader i belægning efter brug og efter fjernelse af det opsatte hegn, siger ingeniør Per Madsen fra Næstved Kommunes Center for Trafik og Ejendomme, som er den afdeling, der administrerer afgiften for udeservering på kommunens arealer.
Alle hegn skal være ens
Etablering af et fast hegn var – dengang som nu – et krav for at få tilladelse til udeservering. Udgiften til hegnet betales af virksomheden selv.
– I 2006 blev reglen ændret, så alle faste hegn skulle have et ensartet design. Virksomheden skulle nu betale en fast grundpris på 5.000 kroner og derudover en pris pr. m2 lejet fortov. Det blev så nogle år senere ændret til en ren m2-pris, men dog stadig med indbetaling af et depositum til dækning af eventuelle skader i forbindelse med ophør af udeserveringen samt til dækning af eventuel manglende betaling af den løbende m2-afgift, siger Per Madsen.
Afgiften afskaffet ved budgetforlig
Som en del af 2018-budgetforliget mellem Konservative, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre er den variable del – altså m2-prisen – af udeserveringsafgiften afskaffet med virkning fra 1. januar 2018.
– Det er nu ikke fordi, jeg har været negativ over at betale afgiften, for jeg synes faktisk, at det er rimeligt nok at betale leje for noget, som tilhører andre. Man lejer jo heller ikke en lejlighed og så lader være at betale huslejen. Men når den nu er afskaffet, så synes jeg da, det er rigtig rart, siger Ivan Petersen.
Mere musik på Axeltorv
Ivan Petersen fortæller, at han er i gang med at overveje, hvad besparelsen kan bruges til.
– Jeg kan da godt forestille mig, at jeg vil bruge dem til at sørge for endnu mere musikalsk underholdning på torvet, når vi når hen til sommerperioden, siger han.
Kommentarer