Udflytningen af statslige arbejdspladser går for langsomt
Balance i landet har lange udsigter, konkluderer kommunalforsker. Landdistrikternes Fællesråd opfordrer regeringen til at skrue op for ambitionerne.
– Den største samlede udflytning af statslige arbejdspladser nogensinde, kalder Innovationsminister Sophie Løhde regeringens ambition til Magisterbladet. Men kommunalforsker og forskningschef Roger Buch fra Danmarks Medie-og Journalisthøjskole påstår til gengæld, at indsatsen er så ubetydelig, at der med det nuværende tempo vil gå op til 30 år, før de statslige arbejdspladser er jævnt fordelt i landet.
– Det er bemærkelsesværdigt, at udviklingen har flyttet sig så lidt, siger Roger Buch og forklarer, at en del af udflytningerne reelt set er sket til de større byer i provinsen som fx Aarhus, Viborg og Horsens. Og så er udflytningen nærmest uden betydning. De byer har ikke et balanceproblem. Det har derimod Lolland-Falster, Sønderjylland og Bornholm, siger Roger Buch.
Det er altså heller ikke en indsats, der dominerer billedet i landdistrikterne, forklarer formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.
– Planen har været ambitiøs, men på grund af fortsat centralisering og besparelser på uddannelsesområdet har vi ikke set den positive effekt som forventet. Kommunerne i landdistrikterne har samlet set ingen bemærkelsesværdig gavn fået af udflytningen, men vi roser naturligvis, at man bevæger sig mod at skabe mere balance i hele landet – en udvikling der skal fortsætte, siger han.
Roger Buchs resultater viser, at der i februar i år var udflyttet 4.800 arbejdspladser fra hovedstaden til provinsen. Til gengæld blev der også oprettet en hel del, og nettoudflytningen fra hovedstaden endte med at være på 1.567 arbejdspladser fra 2. kvartal 2015 til 4. kvartal 2018.
Beregningen viser, at der samlet skal flyttes 22.041 statslige job ud af Region Hovedstaden, hvis der skal skabes balance, der afspejler regionernes størrelse.
Sophie Løhde forklarer, at regeringen med Bedre balance 1 + 2 indtil videre har flyttet mere end 5.500 statslige arbejdspladser og etableret ni nye, lokale uddannelsessteder, der skal gøre det nemmere for unge uden for de store byer at tage en uddannelse. Men Steffen Damsgaard er ikke klar til entydigt at rose regeringens indsat endnu:
– Vi har haft, og har stadig, et klart ønske og en forventning om, at regeringen lancerer endnu en flytteplan, som er mindst lige så omfangsrig som de seneste to planer. Efter en årelang centralisering af arbejdspladser og uddannelsesmuligheder har vi nemlig brug for et fokus, der bidrager til flere job- og uddannelsesmuligheder i landdistrikterne, siger han.
Landdistrikternes Fællesråd foreslår yderligere flytning af statslige arbejdspladser til provinsen, samt placering af nyoprettede statslige arbejdspladser og institutioner udenfor hovedstadsområdet. Samtidig mener fællesrådet, at flere uddannelsesmuligheder vil kunne bidrage positivt til vækst og udvikling i hele Danmark.
Kommentarer