Næstved By

Tre råd til at komme gennem vinteren uden sygdom

Vores immunforsvar udfordres ofte i vinterperioden, hvor bakterier og vira spredes lynhurtigt i tætpakkede bygninger. Med tre råd kan du hjælpe kroppen til at modvirke smitte og undgå sygdom.

Kroppen kan ofte genfinde sin balancen på ganske kort tid, hvis vi blot giver den det, den behøver, fortæller Anette Harbech Olesen.

Vejret er blevet koldere, mørkere og fugtigere, og det er traditionelt lig med dryppende næser og lange dage i sengen for tusindvis af danskere. Det er med andre ord influenza- og forkølelsessæsonen, vi er kommet ind i.

Men kan vi selv gøre noget for at beskytte os bedst muligt mod disse sygdomme? Ifølge Anette Harbech Olesen, der er skribent på magasinet Naturli – og som har studeret ernæring samt kostens indvirken på krop og sind i over 20 år – så er det klare svar, ja.

Kroppen er taknemmelig og særdeles hjælpsom, så selvom du muligvis har gennemlevet en periode med ekstrem stress, været på ferie og drukket for meget alkohol eller spist junkfood i en længere periode, så tager kroppen med taknemmelighed imod en hjælpende hånd. Faktisk kan kroppen hos de fleste af os genfinde balancen på ganske kort tid, hvis vi blot giver den det, den behøver, fortæller Anette Harbech Olesen.

Hun fortæller, at der især er tre vigtige områder at være opmærksom på i kampen for at undgå vinterforkølelser:

  1. Du skal styrke din tarmbiota, fordi den huser op mod 70 procent af de immunforsvarsceller, der skal holde sygdommen stangen. Tarmbiotaen styrkes blandt andet ved at spise mange grøntsager – særligt de fermenterede. Spis også rigeligt af velsyrnede yoghurter og sunde fedtstoffer fra for eksempel en god ekstra jomfruolivenolie, mandler, avocado og pesto samt ved at tage et tilskud af mælkesyrebakterier.
  2. Hvis du er frisk og sund og ikke gravid, kan tre dages let faste med flydende kost også være med til at gøre dig mere modstandsdygtig. Forskere hos Southern University of California har fundet ud af, at du får styrket og udskiftet svage immunforsvarsceller, hvis du spiser flydende og letfordøjelig kost i tre dage. De fødevarer, du kan spise, er grøntsager, enten i form af smoothies, grøntsagssaft eller suppe.
  3. Få din nattesøvn i et mørkt rum! Hvis du sover for lidt, har det en lang række negative konsekvenser. Signalstoffet melatonin, der også fungerer som antioxidant, har stor betydning for dit immunforsvar. Melatoninproduktionen styres af lys og mørke og produceres om natten, når vi sover, men kun i fuldstændigt mørke. I dagtimerne er det til gengæld vigtigt at komme ud i dagslyset for at producere tilstrækkeligt melatonin om natten. Kunstigt lys, LED og blåt lys fra computere og telefoner i aften- og nattetimerne forstyrrer og nedsætter produktionen.

Forlaget Mediegruppen har siden årtusindskiftet beskæftiget sig med sundhed, helse og livsstil. Anette Harbech Olesen er fagjournalist hos Naturli. Hun skriver om, hvordan kost og ernæring påvirker vores krop og sind

Kommentarer