Tilflytterne: Fra Sydhavnen til Sandved
TENDENS: Børnefamilier flytter fra de store byer, og ud i provinsen. Det meste af Fyn, Jylland og Sjælland får flere nye familier, end der flytter derfra, det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Næstved Netavis besøgte forleden et tilflytterpar i Sandved.
Efter ti år i København købte Carsten Callesen(34) og Rikke Knudsen(33) i december et lille bindingsværkshus i Nyrup tæt ved Sandved for 450.000 kroner. Parret er nu i fuld sving med at renovere huset.
– Det er et valg vi har taget, om at bo på en måde hvor vi ikke nødvendigvis behøver at arbejde så meget, fortæller Carsten Callesen til Næstved Netavis, og viser huset frem.
Planen er at bygge huset op som et økologisk hus, med anvendelse af bæredygtige materialer.
Carsten har en kandidatgrad i religionsvidenskab, og er nu i lære som tømrer hos Egen Vinding & Datter i Ringsted. Rikke er uddannet antropolog, og arbejder nu som yoga-instruktør i Næstved. Sønnen Anker på 2 år skal starte i en institution i Bisserup, som ifølge Rikke havde de helt rigtige normer og holdninger, og var en vigtig del af valget om at flytte til Nyrup ved Sandved.
Den lille families flytning fra storbyen og ud i provinsen er i disse år slet ikke ualmindeligt. Faktisk oplever især kommunerne lige uden for de store byer, at få nye beboere, det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
– Men det er ikke den romantisk drøm om at vende tilbage til landet og leve som ”Bonderøven” eller få et skud Morten Korch-idyl, der får børnefamilierne til at flytte, forklarer landdistriktsforsker Hanne Wittorff Tanvig fra Københavns Universitet.
– Det er en bekymring for børnenes fremtid og et ønske om en mere stabil hverdag med en bedre balance mellem liv og arbejde, der lokker forældrene ud af byerne, forklarer Hanne Wittorff Tanvig
– Vi har en bevægelse i øjeblikket, hvor man går efter et sundere mere overskueligt liv også mentalt, siger hun til P1 på DR.
Ved det lille hus i Sandved løber lille Anker rundt i haven og har fundet en sav, som han begynder at save i en træstub med. Carsten går over og hjælper sin lille søn med at holde rigtigt på saven, mens Rikke bekræfter at landdistriktsforskerens pointer også holder i Nyrup cirka 15 km fra Næstved.
– Faktisk er det en af årsagerne til at vi har taget dette valg. Jeg tror på at vi som befolkning er nødt til at erkende at vores vej mod en mere bæredygtig og holdbar levevis kræver en omstilling – og der sker over flere generationer. Vi har jo bevist igen og igen at vi ikke formår at lave de ændringer og finde de løsninger der skal til på kort bane, fortæller Rikke mens hun står i solen foran skoven, der er nabo til hendes have.
– Vi kan tage det første skridt – og ligsom vi også ser de generationer, der er vokset op med computere er meget mere kreative og dygtige indenfor den verden fordi de netop er vokset op med den – så kan vi ved at tage et skridt i en mere bæredygtig levevis give vores søn et forspring og give ham et godt udgangspunkt for at få et liv, der hænger sammen, forklarer Rikke mens fuglene fløjter kun afbrudt af lyden fra sønnens saven i en træstub.
Statistikken viser at det ikke blot er kommunerne lige omkring storbyerne, der har positiv tilgang af børnefamilier. Det meste af Fyn, Jylland og Sjælland får flere nye familier, end der flytter derfra.
Hanne Wittoff Tanvig peger på, at teknologien har gjort det muligt at bo på landet og arbejde inden for områder, der førhen krævede at man var i byen.
– Den der kombination med, at man bor ude i de her pragtfulde områder og har sit job med sig, ser vi flere og flere af, siger hun.
Carsten Callesen vender tilbage til samtalen.
Hvad tænker du om at tage så stort et valg på dine børns vegne?
– Nu hørte jeg ikke dit svar, siger Carsten og kigger på sin kone, hvorefter han forklarer det samme med andre velovervejede argumenter:
– Jeg arbejder fuld tid, men i en virksomhed, hvor arbejdsmiljøet er virkelig godt. Jeg synes vores liv hænger langt bedre sammen når vi ikke sidder dyrt i det og har økonomisk frihed, forklarer Carsten.
– Det vil jeg gerne tilbyde min søn, fortæller Carsten, der også har sejlet med Nordkaperen i 3 måneder og lært at der er ting vi i vores samfund virkelig skal sætte pris på, men også at der er en hel del materielle goder der er ligegyldige for at leve et godt liv.
Der er generelt opstået en øget udveksling mellem kommunerne end tidligere. Udviklingen skyldes ifølge Hanne Wittorff Tanvig, at vi har lagt krisen bag os.
– Når der er krisetider, er bevægelsen ikke så stor. Nu er den løsnet op, så nu er folk begyndt at flytte, siger hun
I 2011 havde lidt over en tredjedel af kommunerne en nettotilflytning. I 2015 var der opstået en større balance, så lidt over halvdelen af kommunerne havde en nettotilflytning. Derfor mener Hanne Wittorff Tanvig også, at vi skal til at lave om på den måde, vi taler om områderne uden for de store byer.
– I mange år har medierne fortalt en afviklingshistorie, hvor den sidste lukker og slukker, siger hun.
– Landkortet er meget mere plettet, og der sker noget i landdistrikterne, der punkterer myten om, at der kun er en vej at gå nemlig fra land til by, siger hun.
Den lille familie i Sandved bor hos Rikkes forældre i Næstved, og flytter ind i det lille bindingsværkshus så snart det er færdigt.
Kommentarer