Tilbyder nybagte studenter karriere i smedefaget
Smedevirksomheden Ropox i Næstved har løbende svært ved at skaffe kvalificeret faglært arbejdskraft. Nu appellerer firmaets ejer unge med studentereksamen til at søge ind i smedefaget.
– 20 % af unge med studentereksamen kommer aldrig videre til anden uddannelse. Ønsker de et spændende arbejdsliv med faglige udfordringer, muligheder for videreuddannelse og moderne teknologi, er der gode muligheder inden for smedefaget, påpeger produktionschef Jan Buk-Mortensen, Rodox.
– Vi løser avancerede opgaver, og langt de fleste af vores medarbejdere er specialister. Nogle har været på uddannelse i Tyskland for at kunne betjene vores ene svejserobot, som er en af de mest avancerede i Danmark. Andre har været en tur i Italien eller Finland for at dygtiggøre sig i programmering og vores avancerede rør- og laserskære maskiner. Der er ikke længere ret meget beskidt eller ensformigt arbejde i smedefaget, fortsætterJan Buk-Mortensen.
Robotteknologi, 3D tegning, programmering, kvalitetssikring og innovative udviklingsprojekter med kvalitetsbevidste kunder er dagligdagen i de danske smedevirksomheder. Her fylder den teknologiske udvikling, og det går stærkt. Variationen i arbejdet er stort for smedene. Hos Ropox og søstervirksomheden All Steel har man oplevet stor udvikling.
– Problemløsning er i højsædet. Hele tiden arbejder vi på at finde bedre løsninger for opgaver i samarbejde med vores kunder. ”Hvordan gør vi det her bedre?” spørger vi. Derfor skal smede være både nysgerrige, undersøgende og synes, at det er sjovt at finde løsninger på svære faglige opgaver, forklarer han.
Ropox har mange års erfaring i branchen og har fulgt med, mens faget har udviklet sig. Her fylder robotter, laserskærere og LEAN-tilpasset produktionsledelse. Her er derfor også gode muligheder for en spændende karriere med mulighed for videreuddannelse.
– Branchen har ændret sig meget, og det vil vi gerne fortælle til alle de studenter, der ikke lige ved, hvad de skal, tilføjer Poul-Erik Pedersen, der er teknisk direktør og medejer af Ropox og søstervirksomheden All Steel.
– Der er både gode uddannelsespladser og gode jobmuligheder i smedefaget! Den danske branche er konkurrencedygtig, og med flere og flere krav, fylder kvalitetssikringen. Det kræver dygtige folk! Og vi synes, at det er rigtig vigtigt at være med til at uddanne fremtidens arbejdskraft, supplerer Jan Buk-Mortensen, der også er ansvarlig for virksomhedens lærlinge.
Som i mange andre virksomheder er her typisk flere lærlinge ad gangen og et godt miljø at blive udlært i. Her er der løbende efteruddannelse, som da virksomheden blev EN 1090 certificeret og havde medarbejdere på efteruddannelse for at få svejsecertifikater.
Den koordinerede tilmelding til de videregående uddannelser er netop slut. Til gengæld kan man stadigt nå at få en plads på en erhvervsuddannelse, og det kan være relevant for alle de studenter, der ikke skal på en videregående uddannelse. Ca. 20 % af de unge, der tager en studentereksamen, bruger den ikke til noget. De kommer aldrig videre til anden uddannelse. Det ærgrer arbejdsgiverne i regionen, fordi der er brug for dygtige faglærte medarbejdere.
– Jeg ville ønske, at flere unge opdagede faget, for der er stor efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft og branchen savner lærlinge. Det er noget, vi er meget optaget af, fortæller Poul-Erik Pedersen, der dog også slår fast, at ikke alle kan blive smed.
– Der er brug for nysgerrige unge, som er til teknologi og IT og som kan arbejde selvstændigt. For det kræver det at være i vores branche. Til gengæld har vi meget godt at tilbyde, for her er stort set jobsikkerhed. Vi kan tilbyde gode lønninger, og der er gode muligheder for videreuddannelse senere, fremhæver han.
Kommentarer