Vester Egesborg

Svanedød: Energinet på Dødens Mark

Dødens Mark - Energinet.dk

Onsdag eftermiddag var Energinet på besøg på Dødens Mark ved Dybsø Fjord, hvor cirka 180 svaner siden nytår har mistet livet i mødet med Energinet´s højspændingsledninger.  

Side_svaneEfter den seneste tids medieomtale og Dansk Ornitologisk Forenings (DOF) vedholdende kamp for svanerne ved Dybsø Fjord, kom Energinet i dag til Døden Mark ved Dybsø Fjord lidt udenfor Næstved. Næstved Netavis tog med.

Sneen fyger ind over Vordingborgvej, da netavisens udsendte nærmer sig mødestedet små 12 km syd for Næstved.

Den lille P-plads ligger med en fantastisk udsigt over Dybsø Fjord, hvor hundredevis, ja måske tusindevis af svaner holder til. Netop svanerne er i dag årsag til at den lille p-plads er fyldt med biler.

Det er koldt og vinden bider i den lille flok mennesker, der er samlet ved bilerne. En reporter fra TVØst laver på skift nogle interviews med personerne, der har sat hinanden stævne på den lille plads.

Der er en venlig men alvorlig stemning at spore i ansigterne under huer og varme jakkekraver.

Næstved Kommune har sendt en helt ny medarbejder ud på denne opgave, som ikke må udtale sig til netavisen, men hun følger opmærksomt med i hvad parterne taler om. Næstved Kommune kan i virkeligheden ikke gøre så meget ved situationen.

– Vi er bestyrtede over de døde svaner og vi deltager i mødet fra kommunens side for at følge parternes forsøg på en løsning og for at give vores anbefaling, fortalte formand for Teknisk Udvalg, Søren Revsbæk i telefonen til Næstved Netavis i går.

Ornitolog Henrik Dahl fra DOF Storstrøm står midt i flokken og nikker venligt. Han har arbejdet hårdt på at sætte fokus på sagen og har været i dialog med Næstved Netavis af flere omgange.

– Siden nytår i år har vi registreret over 180 døde svaner på strækningen fra den mast dernede og til den mast der, fortæller den engagerede ornitolog og peger på en mast langt ude på marken. Hans finger følger ledningerne frem til en mast længere mod nord.

– Det er en strækning på cirka 1.500 meter, og det var også et problem sidste år, bemærker Henrik Dahl.

I flokken står også Knud Flensted, som er naturbeskyttelsesmedarbejder i DOF, og uddannet biolog. De andre 4 mand i selvlysende eller mørke jakker med logo er fra Energinet.dk, der siden 2013 har ejet de ledninger, der skærer gennem landskabet ved Dybsø Fjord.

Reporteren fra TVØst er færdig med et kort interview med Niels Bjørkbom, afdelingsleder i Energinet.dk. Han er manden, der kan svare på det spørgsmål som tusindevis af læsere har kommenteret på artiklerne på Næstved Netavis, sendt i mail eller ringet til redaktionen og stillet:

Hvad har I tænkt jer at gøre ved det her?  

Niels Bjørkbom, er en lille spinkel mand i stort varmt tøj, der på Dødens Mark, men han har velovervejede svar:

– Vi sætter noget op på ledningerne, og det gør vi hurtigt, fortæller han og forklarer at Energinet.dk har begrænset kendskab til løsninger der kan bruges i denne situation, men at de arbejder på at få et overblik og beregne den rigtige størrelse af kugler eller strimler til at hænge op på ledningerne.

Biolog, Knud Flensted fra DOF har fortalt at han kender til erfaringer fra Tyskland, hvor ophængning af kugler eller strimler har nedbragt antallet af påflyvninger, men kun med cirka 50%. Andre fx Vildtplejerådgiver Jesper Schytte fra Dansk Jægerforbund, har fortalt at han flere steder ved lufthavne, hvor der er kugler på ledningerne har oplevet at fugle flyver ind i ledningerne alligevel. Det vil altså kun delvist løse problemet – måske halvere påflyvningerne – er det godt nok for jer?   

Niels Bjørkbom nikker og holder øjenkontakt imens han lytter til spørgsmålet.

– Den eneste løsning som vil afhjælpe sådan et problem her, som iøvrigt findes mange steder i Danmark, er at grave ledningerne ned, forklarer han med hænderne dybt begravet i de varme lommer.

– Der er afsat 2,5 mia kr til at nedgrave udvalgte strækninger, men dem er Energinet ikke ene om at kunne udvælge, den udvælgelse vil ske i løbet af det næste års tid.

– Nu er vi opsat på at finde en løsning nu og her, forklarer han under den tykke hue med en overbevisende stemme.

– Det skal gå ret hurtigt. Nu snakker vi med DOF her idag, de viser os de mest udsatte steder. Derefter laver vi aftaler med lodsejere om at vi kan køre på deres jord, så skal der udlægges køreplader og så begynder vi at hænge kugler eller strimler op i løbet af 1-2 måneder, fortæller afdelingschefen.

Der bor mennesker her i området, som både moralsk og faktisk også juridisk ifølge Dyreværnsloven føler sig forpligtet til at aflive de svaner der hver dag ligger halvdøde og lider her på marken. Har Energinet et ansvar for det, og vil I på nogen måde hjælpe de mennesker, der står med den opgave pga luftledningerne her i området?

– Det er noget vi kigger på også. Vi kontakter 1812 telefonlinien, og sikrer at der er et egnet beredskab, der kan hjælpe med aflivningen af svanerne, fortæller Niels Bjørkbom fra Energinet til Næstved Netavis på Dødens Mark, som stedet efterhånden bliver kaldt af studieværter, i kommunale dagsordener og på landsdækkende aviser og nyhedsudsendelser.

Tak for din tid. Vi følger op på løsningen de kommende måneder og jeg ringer og følger op på om I kommer igang med en løsning.

– Det kan du tro, tak for snakken. Er der noget, så har du mit nummer. Bare ring!, råber Energinet´s afdelingsleder på vej ud gennem snedriverne med de to medlemmer af DOF og medarbejdere fra Energinet.dk.

Nu skal flokken af vinterklædte mænd arbejde på konkrete løsninger. Først ved selvsyn på Dødens Mark, og efterfølgende på et møde mellem Energinet.dk og DOF. Målet er at finde konkrete anbefalinger til løsninger over en varm kop kaffe efter turen i sneen.

Doedens_mark-vandret

Doedens_mark_overblik_end

 

Kommentarer