Kultur

Succesfulde myrer

Foredraget om myrer er sæsonens sidste i rækken af de populære naturvidenskabelige foredrag fra Aarhus Universitet. Foto: Aarhus Universitet
Næstved Bibliotek livestreamer fra Aarhus Universitet, når seniorforsker i insekt- og planteøkologi Joachim Offenberg sætter fokus på de fascinerende myrer. Det sker tirsdag den 25. april kl. 19.00-21.00.

Er myrerne en større succes end menneskene? Måske. Det kommer an på, hvordan man måler succes. De er i hvert fald væsentligt flere end os. For hvert menneske på jorden findes der 2,5 millioner myrer. De organiserer sig i store samfund som superorganismer, og de opfandt landbruget, længe før vi gjorde.

Unikke superorganismer
Myrerne bruger på sin vis samme strategier som os: de er organiserede i samfund med dronninger og slaver, og de kan regulere temperaturen i deres myretuer. De har sågar “opfundet” landbruget – de kan nemlig også holde husdyr.

Myresamfundene er helt unikt organiserede som superorganismer, hvor de enkelte myrer fungerer som organismens celler. Blot kan cellerne, i modsætning til vores egne celler, bevæge sig uafhængigt af hinanden. Den organisering betyder, at en myre-superorganisme kan ændre form og være flere steder på samme tid. Forskellige kaster hos myrerne udgør superorganismens organer. Dronningen fungerer både som det hunlige og hanlige kønsorgan, og myrer, der kan sprænge sig selv i luften, kan agere immunforsvar.

Vi skal også blive klogere på, hvordan forskerne har haft held med at benytte myrer til at erstatte sprøjtegifte i frugtplantager, og hvordan myren kan hjælpe os med at finde nye typer antibiotika, der kan anvendes imod resistente sygdomsbakterier.

Naturvidenskabelige foredrag i Næstved
Foredragsserien ”Offentlige foredrag i Naturvidenskab” bringer engagerede forelæsere, der holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben til hele Danmark via streaming direkte fra Aarhus Universitet. Du kan se mere om de enkelte foredrag på Aarhus Universitets hjemmeside ofn.au.dk

Foredraget med seniorforsker i insekt- og planteøkologi, Joachim Offenberg, Institut for Ecoscience ved Aarhus Universitet, finder sted tirsdag den 25. april kl. 19.00-21.00 på Næstved Biblioteks Store Scene. Bestil din gratis billet på www.naesbib.dk Foredraget vil blive streamet live fra Aarhus Universitet kl. 19.00, så kom gerne senest kl. 18.45.

Forelæsningen bygger på Tænkepausen Myrer fra Aarhus Universitetsforlag, som har været indstillet til Læsernes Bogpris 2014.

Kommentarer