Samfund

Stormløb på SEAS-NVE’s Fiberpulje

170 ansøgninger med i alt 4.866 adresser. Så mange ligger i den bunke, som fibernetselskabet Fibia nu er i gang med at kigge grundigt igennem, efter fristen for at søge Fiberpuljen udløb den 15. marts.

At der er stort behov og interesse for hurtigt bredbånd, vidste Fibia og SEAS-NVE godt, inden de lancerede den 50 millioner kroner store Fiberpulje i midten af januar. Det var bare at kigge på antallet af ansøgninger til den statslige bredsbåndspulje, som modtog 167 ansøgninger om tilskud til projekter i hele Danmark. De 48 af dem var fra Region Sjælland, som i grove træk er sammenfaldende med SEAS-NVE’s forsyningsområde. Ti projekter fik tilskud.

Alligevel er det overvældende, at Fiberpuljen har fået så mange ansøgninger, lyder det fra fibernetselskabet Fibia, der står for at udvælge og etablere de projekter, der snart vil modtage besked om, at de får fibernet med støtte fra Fiberpuljen.

Mange danskere koblet af den digitale udvikling

– Selv om vi dagligt er i kontakt med ildsjæle, der kæmper for at få tidssvarende internet til deres område, er vi overvældede over interessen for Fiberpuljen. 170 ansøgninger er imponerende og understreger, at mange danskere er koblet af den digitale udvikling – ikke mindst i Vest- og Sydsjælland samt på øerne, siger administrerende direktør Fibia, Casper Holst-Christensen.

Læs også: Borgere i Næstved kan få bedre bredbånd

De 170 ansøgninger rummer i alt 4.866 adresser fordelt på over 500 virksomheder, 4.100 privatboliger og 250 sommerhuse. Og ansøgningerne spænder vidt – fra nogle få husstande til ansøgninger, hvor over 100 virksomheder og private er gået sammen om en ansøgning.

376 millioner kroner til fibernet i 2017

Det er den ene af Fibias to ejere, den andelsejede sjællandske energi- og fibernetkoncern SEAS-NVE, der har finansieret Fiberpuljen. Administrerende direktør i SEAS-NVE, Jesper Hjulmand, glæder sig over at hjælpe fibernettet længere ud i de tyndt befolkede områder i regionen.

– Med Fiberpuljen har vi rakt hånden ud til alle dem, der indtil i dag har haft lange udsigter til at få en tidssvarende bredbåndsforbindelse. Den hånd har overvældende mange virksomheder og privatpersoner taget imod. Med Fiberpuljens 50 millioner kroner kommer SEAS-NVE til at investere i alt 376 millioner kroner i fiberudrulning alene i 2017. Størstedelen går til Sjælland og Øerne. Det kommer til at give regionen et gevaldigt digitalt løft, siger Jesper Hjulmand og fortsætter:

– I dag er lynhurtigt fibernet en forudsætning for vækst, øget produktivitet og konkurrenceevne. Hvis vi ikke får yderområderne med i tide, risikerer vi en yderligere skævvridning mellem land og by. Det bliver en stor samfundsopgave at dække behovet i de kommende år og kræver milliardinvesteringer. Hverken fibernetselskaberne eller regeringen kan løfte opgaven alene.

Region Sjælland er den del af Danmark, hvor færrest borgere og virksomheder har en tidssvarende internetforbindelse. Ifølge Energistyrelsen kæmper mere end hver tredje husstand i regionen med langsom adgang til dagligdags ting som at åbne deres e-boks, arbejde hjemmefra, streame tv-serier, lave lektier eller dele videoer og billeder. Derudover er sløvt internet kritisk for mange erhvervsdrivende i de mindre samfund.

Konstant udbygning af fibernet i både øst og vest

I Fibia er medarbejderne allerede trukket i arbejdstøjet, understreger administrerende direktør Casper Holst-Christensen. Han glæder sig til at levere lynhurtigt internet, tv og telefoni til de 1500-2000 nye virksomheder og husstande der nu får mulighed for at koble sig på fibernettet med støtte fra Fiberpuljen.

– Vi er glade for, at SEAS-NVE har gjort det muligt at nå endnu længere ud i denne del af Danmark. I Fibia fortsætter vi derudover med at udbygge den digitale infrastruktur med investeringer på flere hundrede millioner kroner årligt, som blandt andet går til bedre forbindelser i yderområderne både vest for og øst for Storebælt, siger Casper Holst-Christensen.

Interessen større end Fiberpuljen kan imødekomme

Det står allerede nu klart at ansøgerantallet langt overstiger mulighederne for at imødekomme alle ønsker. Fibia er allerede i gang med at behandle alle ansøgninger og beregne de enkelte projekter og oplyser at man regner med at kunne give svar til alle ansøgere inden udgangen af april.

Den nye pulje er finansieret af energi- og fibernetkoncernen SEAS-NVE og skal bidrage til økonomisk vækst og udvikling i særligt udfordrede områder på Sjælland og Øerne.

FAKTA

• Fiberpuljen er på 50 mio. kr. og er en ekstraordinær investering fra SEAS-NVE. Desuden har SEAS-NVE investeret ekstraordinære 50 mio. kr. i hurtigere udrulning af allerede planlagte projekter i 2017.

• De i alt 100 millioner ekstraordinære kroner fra SEAS-NVE i 2017 skal bidrage til udviklingen i områder, der har svært ved at klare nutidens – og fremtidens – krav til hurtigt og stabilt internet.

• SEAS-NVE investerer alene i 2017 i alt 376 millioner kroner i udrulning af fibernet.

• SEAS-NVE har ind til i dag investeret et milliardbeløb i udrulning af fibernet.

• Det er Danmarks største fibernetselskab, Fibia, der står for udvælgelse af de områder, der får støtte fra Fiberpuljen.

• 34 procent af husstandene i Region Sjælland har så dårlig en internetforbindelse, at de ikke kan klare nutidens – og fremtidens – krav*.

• Fibia leverer internet fra Waoo, der er kåret som Danmarks bedste internetudbyder fem år i træk**.

* Kilde: Energistyrelsen

** Loyalty Group. Bedst i test 2012-2016.

Kommentarer