Næstved By

Stor åbningskoncert på middelalderfestivalen – Næstved søjler

Selve middelalderfestivalen i Næstved (Næstveds søjler-tilbage til fortiden) starter officielt først den 27. august-men inden da er der den 25. august  kl. 18.30-20.00 en stor åbningskoncert.

Det er de to lokale kor ”Cantemus” og ”Herlufsholm Kirkes Kammerkor”, der sammen med to flygler, fire slagtøjsspillere, og tre sangsolister opfører det storladne middelalderlige  korværk: Carmina Burana.

Det foregår på Herlufsholm Kostskole, i den fornyelig renoverede storhal- kaldet Agoraen (tidligere Helenhallen).

Musikken til Carmina Burana, som er bragende flot,  er skrevet i 1930’erne af Carl Orff, men teksterne er fra 12-hundredetallet- fundet i en tysk by i 1803 – det er sange om menneskets mest jordnære og kødelige sider.

Der synges på middelalderlatin- men publikum kan følge med i udleverede dansk oversættelse. Carmina Burana er en samling middelalderpoesi uden sidestykke, der omhandler forårets spirende liv, det vilde liv på kroen og en afdeling om kurtisering og hvad deraf følger.

Det er derfor en stor glæde, at festivalen får et sådant skub af en start- var middelalderen virkelig så sort som man påstår? Man kommer virkelig i tvivl når man hører Carmina Burana.

Den usædvanlige orkestrering med hamrende slagtøj og klaverer understreger  den rå fortid suppleret af de tre sangsolisters udfordringer med at skulle synge i lejer, der faktisk er for højt til deres stemmetyper:

Det bliver m.a.o. spændende

Det er Næstveds  musikskoleleder Jørgen Graven Nielsen, der dirigerer- og organist Karsten Gyldendorff, Herlufsholm Kirke, der sidder ved et af flyglerne.

Pga ophævelse af COVID—restriktioner er der plads til mange publikummer, som festivalens ledelse glæder sig til at byde velkommen den 25.august.

Billetter købes ved indgangen og på www.billtten.dk

Kommentarer