Smålandshavet har fået deres egen Sussi & Leo
Ordene kom fra Erik Clausen, da han onsdag eftermiddag fortalte om de 2 nyindkøbte malerier fra hans hånd på Smålandshavet i Karrebæksminde.
Ca. 100 tillidsfolk fra hele Danmark var til møde på Smålandshavets Kursus- og Konferencecenter onsdag eftermiddag, og det var en velvalgt lejlighed til, at stedets forstander Lone Warburg havde inviteret Erik Clausen til Karrebæksminde.
Lone Warburg har for en tid siden indkøbt og har haft 2 store malerier af kunstneren Erik Clausen stående på sit kontor . Hun havde fundet dem på en udstilling, og som hun sagde i sin tale, fik hun en åbenbaring, da hun så de 2 malerier.
– De 2 malerier repræsenterer mand, kvinde, et stærkt fællesskab, som er lige i 3F´s ånd. Så de er kommet “hjem” på deres rette plads, sagde Lone Warburg, inden hun gav ordet til kunstværkernes mester Erik Clausen.
Erik Clausen blev født under krigen og voksede op i Sydhavnen, hvor han tit og ofte boede hos sin mormor.
Erik Clausen fortæller:
– Min mormor var en stærkt kvinde, og et af hendes øjne var et “stirrende” øje. Hun fortalte mig, lille Erik, og mine venner, at hvis han onanerede for meget, kunne man blive blind.
Så var tonen ligesom lagt i talestrømmen, som yderst underholdende bragte alle gæster gennem hans fortælling.
I 1960’erne var han utilfreds med de etablerede kunstgallerier og begyndte at udstille på gaden sammen med vennen Leif Sylvester Petersen. Det førte til gadecirkus og showbiz i det hele taget.
Clausen & Petersen, som makkerparret kaldte sig, blev i sidste halvdel af 1970’erne en del af Røde Mors Rock Cirkus.
– Kunstmiljøet blev en tand for snobbet for mig, og jeg følte mig ikke til rette, fortæller Erik Clausen, og forsætter sin fortælling:
– Jeg fandt så ud af, at man kunne få bedømt og sælge sine malerier på Charlottenborg, og det blev fra start en succes. Efter 2 år var jeg etableret kunstner og 3 år efter fik jeg et legat, så jeg kunne koncentrere mig om at male på fuld tid.
Artikel forsætter under foto.
Erik Clausen arbejder med glade, skarpe farver, inspireret af tivoli, gøgl med en god portion humor.
– Med kunst kan man slå hjernen fra og bruge hele kroppen, eller nok rettere store armbevægelser, siger Erik Clausen og forsætter:
– Nogle af mine færdige malerier er faktisk omkring 30 meter lange og 8 meter høje, så det i sig selv giver god kondi.
Den nu 75-årige Erik Clausen lufter også afslutningsvis anekdoter om sin ven Kim Larsen.
– Kunst kan være sorg, had, længsel eller glæde. Et bifald giver glæde. Kim Larsen boede engang på et hotelværelse ved siden af mit. Jeg hørte gennem døren det ene bifald efter det andet, og jeg bankede på døren for at høre, hvad han havde gang i? Jeg lytter på bifald, var svaret fra Kim Larsen. Det gør mig så glad.
– Og så satte vi os ned og blev glade sammen til lyden af et bifald. afslutter Erik Clausen, som selv modtager et stort rungende bifald fra de 100 mødedeltagere.
Kommentarer