Holmegård

Skarvernes flyttedag

Skrevet af: Helle Jessen

Tirsdag d. 29. – på en eventyragtig aften i Holmegaards Mose – ankom jægerrådsformand Steen Ulrich Rasmussen med sin startpistol for at skræmme skarverne væk fra deres hvileplads ved Skær 43. Skæret er en af de mange søer, som er opstået som følge af tørvegravning i mosen. Den tørv, som i sin tid dannede grundlag for, at Holmegaard Glasværk blev anlagt på kanten af mosen.

En halv times tid før solnedgang lød de første skud, som fik fugleflokkene til at lette. Umiddelbart så det ud til, at fuglene ville vende tilbage, men ved mørkets frembrud var de fleste fløjet væk for at finde et andet natlogi. Kun enkelte enlige skarver, – der sikkert var ankommet fra fjordene efter at hovedflokken var draget videre – fløj lidt forvirrede rundt. Så tog også de konsekvensen af forstyrrelsen og forsvandt. Måske kommer fuglene tilbage i aften. Men da vil Steen Ulrich Rasmussen igen være på sin plads med pistolen.

Historien om, at Næstved Kommune vil skræmme skarverne væk fra mosen, kan lyde som en rigtig molbohistorie. Men helt så skørt, som det lyder, er det nu ikke. Skarven er fredet og velkommen i vores kommune. Men deres nye hvileplads – og måske senere yngleplads – i Holmegaards Mose er bare ikke den bedste placering.

En højmose er en sårbar naturtype, som netop er karakteriseret ved at være næringsfattig. I forbindelse med fredningen er der gjort meget for, at næringsrigt vand ikke længere skal kunne strømme ind i mosen via grøfter og dræn. Tilføres der nu næring – f.eks. i form af kvælstof fra fuglenes afføring -, ændres vilkårene for vegetationen på mosen radikalt. Det vil være som at gøde en græsplæne og så undlade at slå den. Snart vil den være omdannet til et frodigt vildnis.

En koloni med over 1000 fugle kan leverer en hel del gødning via deres fugleklatter og vil derfor true mosens helt unikke natur. Vandet i Skær 43 er allerede irgrønt af agler. Det næringsrige vand vil meget nemt kunne sive videre ud i mosen, og resultatet vil på sigt være, at mosen vokser til med – for en højmose – uvedkommende vækster.

Vi har i dag over 30.000 ynglepar af skarver i Danmark. Men vi har kun ganske få højmoser. Holmegaards Mose en af de store, som desuden er udpeget som Natura 2000 område, hvilket forpligter os til at tage særligt vare på den. Derfor beder vi nu skarverne om at finde et andet sted med en mere robust natur, hvor de kan etablere deres nye koloni.

Helle Jessen
(Næstformand i Teknisk Udvalg)
Havbakken 285
4736 Karrebæksminde

Dette er et læserbrev indsendt af Helle Jessen. Du kan også indsende et læserbrev under INDSEND NYHED i topmenu. 

Kommentarer