Sjællandske fjorde og ørredfiskeri på den politiske dagsorden
Karrebæk: Sydsjællandske havørreder er under alvorligt pres, da de dør i havet, før de når retur til deres vandløb for at gyde. I Fladså ved Karrebæk er det kun to procent af havørrederne, der formår at finde tilbage til vandløbet for at gyde.
Flere sydsjællandske havørreder dør i havet, inden de når tilbage for at gyde i deres vandløb, hvoraf Fladså ved Karrebæk er et af de vandløb, der har problemer, skriver Sportsfiskerforbundet.
I midten af juli blev der fundet et ulovligt garn i Saltø Å, der løber ud i Karrebæk Fjord. Problemerne i de andre vandløb skyldes sandsynligvis også, at fiskene bliver fanget i garn og ruser på vej tilbage til deres vandløb.
Fundet af garnet fik Sportsfiskerforbundet og lystfiskerne til at få medierne til at tage emnet op, hvilket medførte anerkendelse af problemet fra både højre- og venstrefløjen i Folketingssalen.
– Det skal tages alvorligt. Lystfiskeri er blevet en stor turistattraktion, det giver mere fiskeri, og derfor skal vi hele tiden sikre os, at der ikke sker overfiskeri. Kommende generationer skal også have glæde af fiskeri, udtalte miljøordfører Mette Abildgaard (K).
Politisk opbakning fra miljø- og fødevareministeren
Tirsdag den 9. august stillede fødevare- og fiskeriordfører, Søren Egge Rasmussen (Ø) i forbindelse med debatten miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V) spørgsmålet:
Vil ministeren tage initiativ til at begrænse ørredfiskeriet i de sjællandske fjorde for at sikre bedre gydemuligheder for ørredbestanden på Sjælland, og bør der tages særlige initiativer for at sikre de oprindelige sjællandske ørredbestande?
Spørgsmålet blev besvaret af Esben Lunde Larsen mandag den 15. august:
Jeg kan oplyse, at NaturErhvervstyrelsen efter rådgivning fra DTU Aqua netop er i gang med en revision af de gældende regler om fiskeri og fredningsbælter ved Sjælland. I den forbindelse har jeg anmodet styrelsen om sammen med DTU Aqua at se nærmere på konklusionerne i Fishing Zealands rapport om status for havørredbestande på Sjælland, således at disse kan indgå i det videre arbejde med revision af reglerne. NaturErhvervstyrelsen har oplyst, at det forventes, at udkast til reviderede regler om fiskeri og fredningsbælter ved Sjælland vil blive sendt i høring inden udgangen af 2016.
Danmarks Sportsfiskerforbund er glade for forståelsen af problemet.
Kommentarer