Region Sjælland styrker akutberedskabet med voksenelever
Region Sjælland modtager godt 32 millioner kroner fra Sundhedsstyrelsen til at styrke akutberedskabet. En del af midlerne går til ansættelse af op til 10 voksenelever som ambulancebehandlere i regionens sydlige områder.
– Voksenelever er en vigtig løsning for at sikre robuste akutberedskaber i områder, hvor det kan være svært at fastholde personale. De har ofte stærkere lokale rødder og bliver boende efter uddannelse, siger Jens Ravn, formand for Udvalget for forebyggelse, det præhospitale område, forskning og innovation i Region Sjælland.
Målrettet løsning på lokale udfordringer
Den sydlige del af Region Sjælland oplever udfordringer med at fastholde ambulancepersonale. Især mange nyuddannede unge søger mod større byer. Vokseneleverne bidrager til at styrke kapaciteten og skabe stabilitet i bemandingen, hvor behovet er størst.
– Det her projekt er en investering i både i sundhedsvæsenet og i lokalsamfundet. Vi forventer, at det vil gøre en stor forskel for akutberedskabet i de sydlige dele af regionen, så borgerne kan få hurtig og kompetent hjælp, når de har brug for det, siger Camilla Aff Bredegaard, næstformand for Udvalget for Forebyggelse, det præhospitale område, forskning og innovation i Region Sjælland.
Voksenelev-projektet er ét af i alt fire initiativer, som Region Sjælland nu får midler til at gennemføre.
Akutbil til Køge/Greve-området
Region Sjælland har samlet fået tildelt 32,3 millioner kroner fra Sundhedsstyrelsens pulje til styrket akutberedskab fordelt på fire projekter. Den største del af midlerne i form af 13 millioner kroner går til en ekstra akutbil, der skal gøre det nemmere at være patient i Køge og Greve området.
– Med akutbilen vil flere i Køge- og Greve-området slippe for at komme en tur på sygehuset. Akutbilerne sender vi ud til patienter, som skal vurderes, om de skal indlægges. Det er langt fra alle, der har brug for at blive indlagt, og mange vil hellere modtage behandlingen i eget hjem frem for at blive transporteret til et sygehus. I Region Sjælland ønsker vi at hjælpe borgerne så tæt på eller i eget hjem om muligt, og det er akutbilen her et godt eksempel på, siger Jens Ravn.
Projekterne, som nu får finansiering, er:
- En ekstra akutbil i Køge/Greve-området bemandet med paramedicinere (advanced paramedics/APM). Det vil sikre hurtig hjælp i et tætbefolket område, hvor der i dag mangler en akutbil. Akutbilen skal primært bruges til at vurdere patienterne på stedet, så kun dem, der virkelig har brug for det, bliver kørt på hospitalet med ambulance (ca. 13 mio. kr.)
- Udkørende socialmedicinsk indsats. Præhospitalt Center, Akutafdelingen og Socialmedicinsk Afdeling på Holbæk Sygehus samarbejder om at hjælpe udsatte borgere, der ofte ringer 112 eller bliver indlagt. Der laves ordning omkring Holbæk og akutbilerne i Kalundborg og Nykøbing Sj. for at sikre, at patienterne får den rette hjælp (ca. 9,3 mio. kr.)
- Kompetenceudvikling for medarbejdere i akutberedskabet, herunder sundhedsfaglige visitatorer, ambulancepersonale og andre nøglefunktioner, for at styrke kvaliteten og effektiviteten i den præhospitale indsats (ca. 6,5 mio. kr.)
- Flere voksenelever til ambulanceuddannelsen. Der ansættes op til 10 voksenelever, primært i den sydlige del af regionen. Erfaring viser, at voksenelever ofte bliver boende og fastholdes i det område, hvor de både uddannes og bor. Det bidrager til at styrke akutberedskabet i regionens sydlige områder (ca. 3,5 mio. kr.)
De nye initiativer forventes at træde i kraft løbende fra 2025.
Fakta om Sundhedsstyrelsens akutpulje
- Puljen på 273,3 millioner kroner blev afsat som en del af finansloven for 2024
- Midlerne fordeles over perioden 2024-2027 og skal styrke akutberedskaberne i hele landet
- Puljemidlerne er en udvidelse af en pulje, som blev oprettet med samme formål i 2022
- Læs mere om puljen her
Kommentarer