Samfund

Red Barnet sender 1.200 udsatte børn og familier på sommerlejr

Foto: Red Barnet

Der er stor efterspørgsel på Red Barnets ferielejre. Corona-krisen har sat sine dybe spor i børnefamilier, som i forvejen er udfordrede, og sommerlejrene er i år vigtige for at løfte børn og deres forældre tilbage i fællesskaberne.

Rejser, sommerhus eller natur-udflugter rimer på sommerferie hos mange børnefamilier. Men alt for mange børn i Danmark har ikke noget at glæde sig til ligesom deres kammerater.

Derfor arrangerer Red Barnet i år 52 sommerlejre rundt omkring i landet for omkring 1.200 børn og deres forældre. Det er lige så mange deltagere som i 2020, hvor antallet var rekordhøjt.

– Vi bliver flere gange om ugen ringet op af f.eks. socialrådgivere fra kommunerne, som efterspørger ferielejre til familier, som ikke selv har råd, eller som har brug for at blive en del af et socialt fællesskab. Mødre ringer og skriver også direkte til os og spørger, om de kan få plads til deres børn på en af vores sommerlejre, siger Martha Ahlmann, national chef i Red Barnet.

Det er gratis for børn og familier at komme med på Red Barnets sommerlejre. Børnene får bl.a. tilbuddet via kommunens socialfaglige personale (socialrådgivere, pædagoger, lærere, sundhedsplejersker). Det er fagpersonerne, der inviterer børnene med på sommerlejr, og Red Barnets frivillige overtager herefter kontakten og aktiviteterne.

En genstart af fællesskabet

Corona-krisen har været ekstra hård for de børn og familier, som i forvejen har det svært. Der har været flere konflikter i hjemmet, og flere børn har f.eks. oplevet, at der ikke var råd til mad, medicin og andre basale fornødenheder. Børn har i lange perioder været overladt til forældre, som i forvejen kæmper med at få hverdagen til at hænge sammen, og som er blevet sat under pres både psykisk og økonomisk af krisen.

– Det kræver overskud både økonomisk og mentalt at lave en god ferie for ens børn. Det er desværre ikke alle forældre, der har de muligheder, så vores ferielejre er for mange den eneste ferie, børnene og familierne får. Vores frivillige har det seneste år set, hørt og oplevet, hvordan corona-krisen er gået hårdt ud over børn i udsatte hjem. Mange af børnene har siddet meget isoleret derhjemme i lange perioder og har været afskåret fra kammeraterne og de voksne i skoler, dagtilbud og i fritidslivet. Vores sommerlejre skal være med til løfte både børn og deres forældre tilbage i fællesskaberne, siger Martha Ahlmann.

”Den bedste oplevelse i mit liv”

Red Barnets frivillige arrangerer hvert år ferielejre for børn, unge og familier, som ikke har råd eller mentalt overskud til at komme på ferie. Nogle ferielejre er kun for børn eller teenagere, mens andre er for både børn og deres forældre. Red Barnet gentager f.eks. i år sidste års succes på Skonnerten Fylla, som til sommer sætter sejl for ni ferielejre i det sydfynske øhav.

Fælles for alle ferielejrene er, at de giver børnene nogle gode minder, de ellers ikke ville få.

– Mange børn føler sig anderledes og udenfor, når deres kammerater fortæller om, hvad de har lavet i sommerferien – ofte har de slet ikke selv været nogen steder. På vores sommerlejre får de gode oplevelser, nye venskaber og masser af minder at fortælle videre, når skoleåret ringer ind. Som et barn fortalte os efter en sommerlejr sidste år: ”Den her lejr har været det bedste, jeg har oplevet i mit liv. Jeg har fået gode kammerater og hygget mig med mine venner”, siger Martha Ahlmann.

FAKTA:  

  • Red Barnet arrangerer i år 52 sommerlejre i hele landet for børn og familier, der ikke ellers har råd eller overskud til at komme på ferie. Det er omkring samme niveau som sidste år, hvor antallet af lejre og deltagere var rekordhøjt. 
  • Red Barnet forventer at sende omkring 1.200 børn og forældre afsted på ferielejrene i år. Omkring 450 frivillige er med på lejrene.  
  • Det er gratis for børn og familier at komme med på Red Barnets sommerlejre. Alle deltagere er henvist i samarbejde med bl.a. landets kommuner.  
  • Red Barnet tager højde for corona-situationen. På årets sommerlejre anbefaler vi, at alle deltagere over 15 år fremviser coronapas, og der er stort fokus på rengøring og afspritning med jævne mellemrum. 
  • Arbejdsmarkedets Feriefond (AFF) dækker en stor del af udgifterne til Red Barnets sommerlejre. I år har Red Barnet desuden fået bevillinger fra bl.a. Det Obelske Familiefond samt Social- og Ældreministeriet. 
  • Op mod 10 procent af alle børn i Danmark kommer ikke på ferie blot én enkelt gang årligt. Det viser rapporten ’Børn og unge i Danmark – Velfærd og Trivsel 2018’ fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd. 

Kommentarer