Næstved By

Politiets kontrol viste mange studentervogne med fejl

Dette er et arkivfoto fra 2018.

Tungvognscenter Øst (TCØ) ved Midt- og Vestsjællands Politi foretog vanen tro kontroller af studentervogne og eksamenskøretøjer på hele Sjælland og Lolland-Falster.

Det blev til 76 standsede eksamenskøretøjer, og af dem var der overtrædelser på 34%.

Politiet havde som sædvanlig fokus på færdselssikkerhed, kontrol af føreren, kontrol af køretøjet og dets indretning samt om dokumentation for eksamenskørsel var i orden, fortæller politiassistent Nicolaj Stentved fra TCØ.

”De glade, unge mennesker, der skal fejre afslutningen på eksamenstiden, skal køre i et forsvarligt køretøj med forsvarlig indretning, med uddannede chauffører og med de rette forsikringer mv. Vi forsøger altid at foretage vores kontroller på en sådan måde, at det er til mindst mulig gene for de unge mennesker, men i nogle tilfælde må vi altså standse turen for at sikre, at der ikke opstår livsfarlige situationer,” siger Nicolaj Stentved.

Politiet konstaterede, at flere køretøjer havde mere end bare en enkelt overtrædelse. I tre tilfælde måtte TCØ ved Midt- og Vestsjællands Politi standse kørslen, fordi der var en stor sikkerhedsrisiko for studenterne.

”I den ene sag måtte vi standse kørslen, fordi siddepladserne på ladet, der bestod af paller, ikke var fastgjort. Dermed var der risiko for, at pallerne kunne forskubbe sig over ladet ved fx opbremsninger eller undvigemanøvre, og det kan betyde brækkede knogler eller værre. Vi ønsker naturligvis ikke at ødelægge den gode fest, men vi går altså ikke på kompromis med sikkerheden for de unge,” siger politiassistenten, der selv standsede pågældende eksamenskøretøj.

KLAR OPFORDRING

Der var dermed skår i glæden ved flere af eksamenskørslerne, fordi der ikke var styr på bl.a. sikkerhed, køre-hviletidsbestemmelser og dokumentation.

Det giver eksempelvis politiet panderynker, når der på ti køretøjer ikke er en ildslukker, der er blevet tilset inden for det seneste år, som ellers er lovpligtigt. I et enkelt tilfælde var ildslukkeren ikke tilset siden sidste århundrede.

”Når vi er på sådanne kontroller, og kan konstatere, at helt simple sikkerhedsregler ikke bliver fulgt, så får vi en oplevelse af, at transportvirksomhederne ikke har det fornødne fokus på sikkerheden. Vi måtte også holde et køretøj tilbage, der havde så alvorlige dækskader, at der var risiko for dækeksplosion. Og med et lad fuld af glade og berusede mennesker, så kan man kun forestille sig det værste, hvis et dæk skulle eksplodere under kørslen. En sådan alvorlig skade burde være opdaget, inden køretøjet blev taget i brug,” mener Nicolaj Stentved.

Politiet opfordrer derfor transportvirksomhederne til at få et endnu større fokus på sikkerheden og reglerne for eksamenskørsel, inden studenterne næste år springer ombord på bilerne. I 2022 vil TCØ lægge et endnu højere kontroltryk og en strammere linje i kontrollerne, så den høje overtrædelsesprocent forhåbentlig bliver nedbragt, og så studenterne kan få en sikker kørsel.

I år blev kontrollerne som noget nyt gennemført i tæt og godt samarbejde med inspektører fra Færdselsstyrelsen, som gav god effektivitet i kontrollerne.

Kilde: Midt – og Vestsjællands Politi

Kommentarer