Penselmassage og Barnet i Centrum skal forbedre kommunens vuggestuer
Gennem de seneste år har alle vuggestuer og dagplejen i Næstved Kommune arbejdet målrettet med at udvikle kvaliteten i vuggestuer og dagpleje gennem projektet Barnet i Centrum. Nu skal resultaterne vises frem.
Et antal pædagoger, dagplejere, ledere og konsulenter fra Næstved Kommunes dagtilbud har – i samarbejde med Aarhus Universitet – deltaget i projekt Barnet i Centrum. Et projekt der har til formål at udvikle kvaliteten på 0-3 års området. Efterfølgende er viden og erfaringer fra projektet blevet udbredt til alle vuggestuer og dagplejen i Næstved.
– For os her i Næstved har Barnet i Centrum været en succes. Det har især været en styrke, at alle vuggestuer og dagplejen har deltaget, så hele 0-3 års-området i Næstved har arbejdet med samme fokus, i samme periode og dermed udviklet sig fælles inden for de samme temaer, lyder det fra pædagogisk konsulent Elin Kofoed, der er en af tovholderne i Barnet i Centrum i Næstved. Modtagelse, Nærvær og Samspil og Didaktik
I Barnet i Centrum er der hovedsageligt blevet arbejdet med tre temaer:
• Modtagelse – hvor der er bl.a. er kommet større fokus på “det magiske øjeblik”, hvor både barn og forælder er klar til afsked/modtagelse.
• Nærvær og samspil – hvor der bl.a. er arbejdet med penselmassage, og hvordan det kan medvirke til at skabe nærvær med og mellem børnene.
• Didaktik – hvor der bl.a. har været fokus på vigtigheden af at planlægge dagen, så man som voksen “er ude på noget”, samtidig med at der er åbenhed for børnenes initiativer.
Nu er projektet afsluttet, og alle vuggestuer og dagplejen har arbejdet med at omsætte den nye viden til hverdagsrutiner og lave små justeringer til gavn for børnene
– Jeg er blevet meget mere bevidst om hvilke elementer der er vigtige, for at skabe pædagogisk nærvær. F.eks er det vigtigt at prøve at organisere sig, så man kan undgå forstyrrelser, og være 100 procent til stede i nuet. Det kan lyde simpelt, men det kan være rigtig vanskeligt i hverdagen, hvor “det kører derudad”, fortæller Jannie Skov, som er pædagog i Ønskeøen.
Hun tilføjer, at der faktisk er masser af læring for børnene i de små hverdagsrutiner.
– F.eks. kan vuggestuebørn lære meget af at være involveret i borddækning og øve sig i at tage tøj på – vi er blevet bedre til at sætte fokus på den læring, der sker i forskellige dagligdagssituationer, siger Jannie Skov.
Elin Kofoed fortæller, at deltagerne i Barnet i Centrum beskriver, hvordan de har arbejdet med at indføre penselmassage i dagligdagen, og hvordan det har kvalificeret nærværet og samspillet med børnene, som i sidste ende er til gavn for alle.
– Flere af deltagerne har givet udtryk for, at de er blevet bedre til at få øje på det små i det store – for ofte ligger udviklingsmulighederne lige for fødderne af os. F. eks har det haft en betydning, at medarbejderne er blevet bedre til at forberede modtagelse mere konkret sammen med forældrene, så der er tydelige forventninger til hinanden – det gør helt sikkert en positiv forskel og gør børn og forældre mere trygge, lyder det fra Elin Kofoed.
Onsdag den 6. september, kl. 17-19.30 bliver der afholdt en såkaldt markedsdag i Ny Ridehus, hvor deltagere i Barnet i Centrum viser og fortæller, hvad der er kommet ud af projektet.
Alle er velkomne til markedsdagen.
Kommentarer