Næstved By

Overflødighedshorn af maskeforestillinger i weekenden

Næstveds gader fyldes i dagene fra den 15. til 16. september af et overflødighedshorn af maskeforestillinger og maskeparader. Fra topprofessionelle kunstnere til glade amatører. De kommer fra Rusland og Rislev. Fra Aarhus og Aalborg. Fra nær og fjern.

Årets internationale maskefestival begynder fredag formiddag med en stor maskeparade med op mod 200 børn. De har alle været på forskellige workshops her efter sommerferien og skabt flotte og spændende masker og kostymer.

– Vi indleder festlighederne med en maskeparade fredag for de mindre børn, fortæller kunstnerisk leder Helge Jørgensen. Vi har valgt at lave denne parade, da det passer bedre ind i de mindre børns hverdag, at det sker om formiddagen. Men bare rolig der kommer en stor maskeparade senere fredag. Her stiller maskefestivalen op med sit hidtil stærkeste udspil.

Størstedelen af paradedeltagerne har været igennem et kort maske- og kostumekursus, der holdes i de to weekender lige før festivalen. Maskeparaden byder også på store figurer i flere afskygninger – trolde, fugle, ravne og så ikke mindst Odin og Slejpner.

– Vi har hyret Andrew og Kathy Kim fra England, som er utroligt dygtige kunstnere på det særlige område at bygge store bevægelige figurer. De arbejder i to uger på til maskefestivalen med at bygge Odins hest Slejpner, der rides af Odin selv under paraden, fortæller Helge Jørgensen videre.

Det er selvfølgelig ikke gjort med de to maskeparader alene – der bydes også på en lang række forestillinger i gaderne og på scenerne. Således optræder to meget dygtige masketeatre Famile Flöz (D) og Theatret Thalias Tjenere (DK) under maskefestivalen. Theatret Thalias Tjenere har netop vundet en jysk publikumspris for deres seneste forestilling Store Illusioner, som de selvfølgelig spiller i Næstved.

Italienere, russere og Næstveds egen produktion

Ude på gaderne og på den lave ridebane kan man opleve en lang række spektakulære optrin, forestillinger og fortællinger.

– Hvis man spørger, hvad jeg vil fremhæve fra programmet, ja så er den slags spørgsmål altid svære at svare. Men alligevel er her et lille udpluk, siger Helge Jørgensen og peger på italienske Teatro Due Mondi, der er i byen med forestillingen Fiesta. Et højtlydt og glædesfyldt manifest over livets skønhed.

Desuden peges der på russerne fra Mr. Pejo’s Wandering Dolls. De er her med forestillingen Last Bastion, der opføres sidst på aftenen lørdag. Forestillingen udforsker problemerne med indre aggression og falske grænser vi sætter for os selv..

– Jeg vil dog også gerne fremhæve maskefestivalens egen produktion Tommelise i Den Lysende Landsby. Det er en lys-fortælling, der på magisk vis fortæller H.C. Andersens eventyr, fortæller Helge Jørgensen. Vi genskaber en landsby bygget i pil og papir med huse, blomster, træer og hvad der ellers findes mellem himmel og jord. Og selvfølgelig med Tommelise flyvende på sin svale for at møde sin prins – og ja det hele er skabt i pil og papir.

Til dette projekt får maskefestivalen hjælp fra Eilidh Bryan, der var en af de kunstnere, der var med til at skabe det lysende optog, der markerede åbningen af Aarhus om europæisk kulturhovedstad tidligere på året. Eilidh Bryan er ekspert i den type konstruktioner.

Kommentarer