Fuglebjerg

Nyt lokalhistorisk årsskrift fra Fuglebjerg

Ulvesommerlejr Kobæks Strand 1970.(Spejderne i Fuglebjerg)

Fuglebjergegenens Lokalhistoriske Forening – Borupris’ Venner har udsendt sit årsskrift for 2018. Det er en lille bog på 126 sider, som rummer en vifte af lokalhistoriske artikler, som spænder vidt både i tid og emner. 

Med god hjælp fra nuværende og tidligere spejdere har Bertel Hansen skrevet om de grønne spejdere i Fuglebjerg – mest om hvordan det startede og de første mange år. Det, der er tættere på nutiden, overlades til en senere tids skribenter.

Landbrugets mekanisering behandles i en artikel med den lange titel ” Fra havre og kraftfoder til benzin og diesel – Fra firbenede til firhjulede – Fra hestekræfter til hk – Fra hestespand til traktor”. Det er foreningens landbrugskyndige bestyrelsesmedlem Jørgen Ravn, som på uhøjtidelig måde og med mange billeder har taget dette emne under kærlig behandling.

Brugsen i Fuglebjerg – SuperBrugsen – fylder 50 år. Vi tager i år hul på emnet med en artikel om de mange brugsforeninger, så lå spredt ud over hele Fuglebjergegnen. Forfatteren er Carsten Egø Nielsen, som også er medlem af foreningens bestyrelse, og tilmed er han uddannet historiker. Det er planen, at vi til næste år bringer historien den jubilerende SuperBrugs i Fuglebjerg.

Præster er altid et godt emne, og deres liv og levnet er også tit beskrevet godt, især hvis de har gjort sig uheldigt bemærket. Bertel Hansen har fundet historier om præster fra Krummerup og Fuglebjerg, som på hver sin måde har gjort sig bemærket. Christian Jensen Farsovius, som mistede sit embede blandt andet på grund af hor og druk, Jacob Prom og sønnen Johannes Prom – sidstnævnte giftede sig med Barbara Neergaard, der var datter af forpagter på Snedinge, senere ejer af Fuglebjerggård, Johan Thomsen Neergaard – en uhyre stridslysten kvinde, som gjorde præstens liv til et helvede på jord, og endelig Christian Lemvigh, der som konservativ åndsaristokrat nok følte sig højt hævet over sine sognebørn. Artiklen er den første i en række af præstehistorier, som bringes i de kommende årsskrifter.

Pensioneret lærer og skoleinspektør Bent Heegaard Petersen har trådt sine barnesko på Skafterup Mark og i Tornemark. Han har skrevet artiklen ” Min barndom på landet under krigen, – som jeg husker den!”, hvor han fortæller om livet på en gård – om det daglige liv, om julen og hvad den bragte, om krigen, om konfirmationen og meget andet. Om en tid, som jo ikke ligger så langt tilbage, og som alligevel adskiller sig meget fra vores liv i begyndelsen af det 21. århundrede. Artiklen fortsætter i årsskriftet for 2019.

Inger Elise Krogh, tidligere sognepræst i Næstved, men med rødder på Vådsbrogård i Sneslev, fortæller en lille historie – en familiekrønike – om to uheld, som begge handler om, at en ung mand falder af hesten.

Den sidste artikel handler om stednavnene på Fuglebjergegnen – om deres oprindelse og stavemåden gennem tiderne. Det er Bertel Hansen, som har gravet i emnet og skrevet denne artikel.

Årsskriftet udleveres til foreningens medlemmer. Interesserede kan også købe årsskriftet for 200 kr. ved henvendelse til Bertel Hansen, tlf. 24 86 37 11.

Kommentarer