Erhverv

Nyt gebyr truer overlevelsen for Holmegaard Glasværk

Arkivfoto: Museum Sydøstdanmark

Fra den 1. oktober indføres et nyt gebyr i Danmark, som kan få alvorlige konsekvenser for Ardagh Glass Holmegaard i Næstved. Gebyret kan i værste fald føre til lukningen af det historiske glasværk.

Kim Holmberg, direktør for Ardagh Glass Holmegaard, er dybt bekymret over det nye gebyr på seks kroner pr. kilo glas, som blev offentliggjort midt i sommerferien. Ifølge Holmberg vil dette gebyr få kunder til at skifte til billigere alternativer som plastik eller metal.

– Vores kunder vil fravælge vores glasprodukter på grund af de stigende omkostninger forårsaget af gebyret. Nogle kunder har allerede skiftet til andre materialer, fortæller Kim Holmberg til TV2 ØST.

Ardagh Glass Holmegaard er det eneste glasværk i Danmark, der producerer glasemballage til fødevarer og drikkevarer. Det nye gebyr er en følge af EU-regler, der har til formål at beskytte miljøet og reducere affaldsmængden. Det er producenten, der skal betale for kommunernes håndtering af affaldet.

Selvom gebyret først træder i kraft den 1. oktober, har udsigterne til prisstigninger allerede fået kunder til at søge andre løsninger. Den nye EU-regel betyder nemlig, at priserne på produkter som vinflasker og syltetøjsglas vil stige fra 1,50 kroner til 3,30 kroner per glas.

– Kunderne vil miste deres overskud og skifter derfor til andre materialer. På et tidspunkt vil det ikke længere være rentabelt at drive vores virksomhed, og vi kan risikere at skulle lukke efter 200 år, forklarer Kim Holmberg til TV-kanalen.

Han mener derfor at der er tale om en regnefejl

– Jeg troede ikke, det var korrekt, da gebyret i Danmark bliver op til fire gange højere end i andre lande,” siger Holmberg.

Kommunerne har været med til at beregne kiloprisen for det nye gebyr. Hjalte Norman Bie, kontorchef i Kommunernes Landsforening, oplyser til TV2 Øst, at priserne er baseret på de fastsatte regler og rammer, og at gebyret skal dække de faktiske omkostninger.

Ifølge kontorchefen vil man tage sagen op med med organisationerne og Miljøministeriet efter sommerferien.

Kommentarer