Nyd Østerlandsk Te på Cafe Gadespejlet.
Nu kan man nyde en lækker kop te fra Østerlandsk Copenhagen på Cafe Gadespejlet.
Af Birgitte Grejsen Møs.
Malene og Renè Holse, indehavere af Cafe Gadespejlet i Kindhestegade blev meget begejstret, da en sælger fra et kendt kaffefirma besøgte dem forleden. Det var ikke kaffen, der tiltrak Renè og Malenes interresse, men et udvalg af te, som sælgeren havde med i kufferten.
– Vi danskere er vant til at bruge et tebrev, som vi dypper i en varm kop vand, når vi vil nyde en kop te. Men vi snyder os selv for den oplevelse, det kan være, at nyde en kop te, stadigvæk i et brev, men som indeholder en exklusiv te.
– Nu har vi fået et flot og lækkert udvalg i te med mange smagsvariater, som man kan nyde her i huset, men som man også kan købe med hjem. Teen sælges i de flotteste dåser, som i sig selv er et smykke at have stående i sit køkken, afslutter Rene Holse.
Østerlandsk Thehus blev grundlagt i 1889, har den dag i dag stadig landets største og bedste udvalg af the fra hele verden med over 200 forskellige sorter på lager. Sortimentet spænder over de fineste kvaliteter af rene sorte, grønne og hvide teer til de mere traditionelle rene kvaliteter, aromatiseret sort, -grøn og –hvid te, ”rød” the, urte-og frugttheer, Chai og Husets egne blandinger.
Lidt historie om te.
Der er en uomgængelig sammenkædning mellem moderne thedrikning og det gamle Kina. Vi skal så langt tilbage i kinesisk historie som år 2737 før vor tidsregning. Det er herfra vi kender den mest fortalte legende om te. Det er her kendskabet til theens oprindelse opstod, og kendskabet til indtagelse af denne vidunderlige og livsberigende drik.
Theens rejse gennem tiderne og på tværs af kontinenter har medført en radikal udvikling af nye dyrkningsmetoder, nye ritualer og innovativt tilbehør til brygning af te.
Alt dette ændrer imidlertid ikke ved teens farvefulde oprindelse: De mest anerkendte myter og legender fortæller, at det var kejser Shen Nung, en lærd naturlæge, der først opdagede teens gode egenskaber for helbred og velvære, samt dens forfriskende og læskende smag, da nogle få blade pludselig en dag strøg ned fra et træ og tilfældigvis landede i en stor kedel, som han netop havde bragt i kog.
Herefter opdagede man teens opkvikkende egenskaber, der øgede koncentrationsevnen, modvirkede depression og virkede åndeligt opfriskende.
Teen opnåede hurtig status af urteeliksir og blev brugt som hjælp til fordøjelsen og indgik desuden som ingrediens i hudplejeprodukter som hjælp til hudproblemer og gigt.
Under Han dynastiet blev te en mere og mere populær drik og den dag i dag findes stadig antikke lakerede bakker og borde, specifikt beregnet til te, samt dekorerede og ligeledes lakerede kopper, samt tidlige porcelænsskåle til te, hvilket vidner om teens udbredelse og varierende brug.
Ved slutningen af det tredje århundrede før vor tidsregning havde teen udviklet sig til Kinas nationaldrik og i 332 nedskrev Zhang Yi yderst detaljeret, hvorledes teen blev plantet, dyrket og plukket og hvorledes bladende blev behandlet inden brygning.
I løbet af det fjerde og femte århundrede blev adskillige nye plantager grundlagt i dalen langs Yangtze floden og theen var på dette tidspunkt ikke længere betragtet blot som en eliksir, men nu også som et nydelsesmiddel.
Op gennem Tang dynastiet blev en ny etikette vedrørende thedrikning udviklet og strenge koder og regler opstod blandt en ny professionel klasse af såkaldte ’temestre’, som indtog en yderst vigtig rolle i samfundet, nemlig som ansatte hos kejseren eller velhavende mandarinere.
Kommentarer