Kyse

Ny type pilerensningsanlæg skåner miljøet

Kyse: Steen Braband Rasmussen i Kyse har opfundet et afløbsfrit pilerensningsanlæg, der til foråret skal afprøves i tre landsbyer nær Næstved.

Det nye renseanlæg, opfundet af Steen Braband Rasmussen, findes på frugtplantagen Kysøko ved Kyse Overdrev, og kaldes for et pilerensningsanlæg, da det blandt andet består af piletræer og halm, skriver TV ØST.

Renseanlægget fungerer således, at det tager alle flydende og faste stoffer fra toiletter, vask og bad. Spildevandet ryger så ned til en pumpe, som sørger for at lave spildevandet om til mos, hvorefter det kommer hen til pilerensningsanlægget.

Ved pilerensningsanlægget er der halm i bunden, hvor forskellige bakterier spiser af mosen. Derefter sørger piletræerne øverst oppe for at tage sig af næringsstofferne og vandet. Det er med andre ord et lukket renseanlæg, som ikke leder affaldsstoffer ud i naturen, og derfor er miljøvenligt.

Pilerensningsanlægget er en videreudvikling af første version, som står hjemme i haven ved ingeniør Steen Braband Rasmussen. Grundet ham har hele Karrebækstorp pilerensningsanlæg i stedet for kommunalt renseanlæg, som han mener er miljøskadelig.

– Jeg synes, den er åndsvag og miljøskadelig, for det koster jo energi for en slamsuger at suge indholdet op en gang året. Og så koster det energi at få det fjernet. Det andet problem er, at der bliver ledt mikroplast ud i vandet, siger Steen Brabrand Rasmussen til TV ØST.

Anders Lindgård, som ejer frugtplantagen Kysøko, ser mange fordele i det nye innovative rensningsanlæg. En af dem er, at han slipper for at skulle betale 8.000 kroner i spildevandsafgift hvert eneste år. Dog ser han også naturlig fordel i renseanlægget, da det understøtter hans økonologiske tankegang.

Renseanlæg skal afprøves i tre landsbyer

Pilerensningsanlægget, som også kaldes Clean Tech 2, bliver lige nu opført i Jenstrup, Marvede og Saltø By. Cirka 40 husstande skal have deres eget pilerensningsanlæg fra næste år. Næstved Kommune har givet tilladelse til det, og foreløbigt er der tale om en prøveperiode på tre år. Herefter vil kommunen kigge på om den nye, miljøvenlige løsning kan gøres permanent.

Prisen for at etablere et pilerensningsanlæg er cirka 50.000 for hver enkelt husstand.

Kommentarer