Nu får vi mere præcise tal for turismen
Efter flere års pres og arbejde ’bag kulisserne’ er det omsider lykkedes. Nu får dansk turisme statistik for overnatninger for de mindre hoteller, campingpladser, kroer og bed & breakfast, der har ned til 10 senge. Nyheden vækker stor glæde i Destination SydkystDanmark.
– Det er nok den bedste julegave, som jeg har kunne ønske mig, siger Martin Bender, direktør i Destination SydkystDanmark, der dækker kommunerne Næstved, Vordingborg, Stevns, Faxe.
Glæden skyldes, at Danmarks Statistik har besluttet at etablere en årlig indberetning for små overnatningssteder. Det betyder, at man i turistbranchen nu får bedre viden om udviklingen, da man indtil nu kun har haft indberetninger fra overnatningssteder med flere end 40 senge.
– Nu får vi omsider et billede af, hvordan det egentlig går med at tiltrække turisterne til de mange små aktører, som fylder utroligt meget i turisterhvervet, siger Martin Bender.
Som eksempel peger Martin Bender på overnatningssteder som Bed & Breakfast, der har udviklet sig til en meget spændende overnatningsform, der mange steder har en stor professionalisme.
– I dag er mange Bed & Breakfast ambitiøse foretagender, hvor man har erhvervet sig et nedlagt landsted i naturskønne omgivelser, som man så istandsætter og indretter, så det er klar til en boligreportage i Bo Bedre. Og når man så kombinerer med gastronomi, et professionelt værtskab, og udlejer året rundt, ja, så har du en spændende virksomhed, hvor mange tusind turister elsker at overnatte. Se for eksempel på steder som Jungshoved Præstegaard og The Normanns på Stevns, siger Martin HH Bender.
Bedre statistik giver bedre viden
– Uden de rigtige statistikker får politikerne på rådhuset ikke det sande billede af, hvor der måske er behov for offentlig transport, hvor der skal etableres bedre internet, hvilke lokale initiativer, der skal støttes. Om der skal ny asfalt på cykelstien eller om der skal flere skilte op på vandreruten. Og på samme måde bliver det mere vanskeligt at markedsføre SydkystDanmark, når vi ikke har det fulde billede af, hvem der egentlig kommer på besøg og hvor de kommer fra. Det får vi langt bedre muligheder for at vurdere nu, siger han.
Danmarks Statistik er netop nu i færd med at færdiggøre de spørgeskemaer, som overnatningsstederne skal benytte. Selve indberetningen skal foretages på Virk.dk, og man har pligt til at indberette. De første årlige overnatningstal er planlagt til at udkomme allerede i april 2020.
Vi mangler stadig Airbnb
Men træerne vokser som bekendt ikke ind i himlen. Der er nemlig en meget stor spiller, som ikke umiddelbart deler sine data om udviklingen i overnatninger.
I 2018 besøgte over 1.000.000 turister Danmark via Airbnb, og det er 17% flere gæster end året før. En imponerende vækst – og en vækstrate, som hverken vandrerhjem eller hoteller kan matche. Men for en organisation som Destination SydkystDanmark er det en udfordring, når man ikke har den helt præcise viden om, hvor mange Airbnb-gæster der kommer til området – og hvor de kommer fra.
– Vi ved faktisk ikke, om det er 50 eller 500 svenskere, der hen over sommermånederne besøger os via AirBnB. Og hvordan skal vi træffe de rigtige strategiske beslutninger, når vi ikke har hele billedet?, siger Martin Bender.
– Når det gælder om at vriste data ud af Airbnb, kan jeg kun opfordre myndighederne til at tage en dialog med Airbnb. Der er en udvikling i gang, som vi ikke kan ignorere, hvor deleøkonomiske overnatninger bliver mere og mere populært, så det er rettidig omhu at få tallene på bordet.
Kommentarer