Næstved By

NEYE donerer millioner til forskning i mere præcis kræftbehandling

En revolution i behandlingen af tumorer og en langt mere præcis kræftbehandling. Det er blandt andet, hvad pengene fra NEYE-Fondens donation til kræftforskning i år går til.
Blandt modtagerne er professor Hans H. Wandall, som har fået overrakt tre af de i alt godt otte millioner, der indtil videre doneres i år, til sin forskning i ændrede sukkerstrukturer og deres potentiale i kræftbehandling.

Søndag den 28. oktober var 300 ansatte fra taske- og kuffertkæden NEYE samlet til det årlige kick-off, hvor NEYE-Fondens donationer til kræftforskning i Danmark uddeles. Her modtog den 46-årige professor og forsker Hans H. Wandall tre millioner kroner til sit forskningsprojekt. Pengene kommer fra overskuddet fra NEYE-kædens 42 fysiske butikker samt webshop, og midlerne skal nu bruges til blandt andet at gøre kræftbehandling mere præcis.

– Hver tredje dansker rammes af kræft, og det er alt for mange. Derfor donerer NEYE-Fonden hvert år butikkernes overskud til kræftforskning, og i år modtager blandt andre Hans H. Wandall tre millioner kroner til sit forskningsprojekt. Vi tror på, at der ligger et stort uudforsket potentiale for behandlingen af kræft i netop dette projekt, og det er vi glade over at kunne støtte, siger Camilla Raffnsøe, CEO hos NEYE og  NEYE-Fonden.

Udover Hans H. Wandalls projekt donerer NEYE-Fonden også tre millioner kroner til professor og overlæge Andreas Kjærs forskning, som ligeledes beskæftiger sig med præcisionsmedicin inden for kræfthandling, ligesom seks andre kræftforskere i år har fået donationer på mellem 80.000 og 500.000 kroner. Siden 1977 har NEYE-Fonden doneret butikkernes overskud til kræftforskning i Danmark, og alene de seneste år har fonden doneret mere end 36 mio. kroner til formålet.

Ændrede sukkerstrukturer kan være nøglen
Hans H. Wandalls projekt undersøger, hvordan sukkerstrukturerne på kræftceller er anderledes end på normale celler. Ændrede sukkerstrukturer er nemlig en af de hyppigste modifikationer på kræftcellernes overflade og er forbundet med kræftcellernes vækst og dermed dårlige prognoser. Alligevel eksisterer der kun en begrænset forståelse af fænomenet.

– Gennem de seneste par år har vi forsket specifikt i sukkerstrukturerne på kræftceller, og nu ved vi, hvordan de opbygges. Næste skridt er at bruge helt nye metoder til at undersøge, om de ændrede sukkerstrukturerer gør kræftcellerne mere invasive og i så fald hvordan. Her er donationen en stor hjælp, siger Hans H. Wandall, der til daglig forsker på Københavns Universitet. Han uddyber:

– Mere viden om området kan potentielt bane vejen for helt nye og mere præcise behandlingsformer for kræft. F.eks. er der mulighed for at udvikle antistoffer, som i kombination med immunterapi kan revolutionere behandlingen af solide tumorer, forklarer Hans H. Wandall.

Hans H. Wandall har ansøgt NEYE-Fonden på baggrund af deres mangeårige arbejde med kræftforskning. NEYE-Fondens bestyrelse beslutter herefter hvert år, hvilke projekter donationerne skal gå til.

I bestyrelsen sidder altid et lægefagligt medlem, så det sikres, at pengene kanaliseres hen, hvor de gør bedst nytte.

Historien bag kræftdonationerne
Historien om NEYE-kæden går tilbage til 1881, hvor Johannes Neye åbnede sin første galanterihandel på det eksklusive Vimmelskaftet i København. Næsten 100 år senere, i 1977, blev NEYE overført til NEYE-Fonden. På det tidspunkt var det Agathe Neye, der drev butikskæden. Hun var enke efter Knud Neye, Johannes Neye’s søn. Knud døde af kræft i 1945 i en alder af kun 59 år. Da parret var barnløst, besluttede Agathe Neye sig til at lade alle aktiverne i virksomheden, samt alt parret ejede i øvrigt, overgå til en fond, NEYE-Fonden, der fremover skulle drive NEYE-kæden og via overskuddet støtte sygdomsbekæmpende forskning, nærmere bestemt kræftforskning.

Kommentarer