Næstved By

Næstveds mest bæredygtige mini-by er kåret

Se billedserie

Onsdag aften blev EUC Sjælland invaderet af over 200 grundskolelever fra Næstved Kommune. De var samlet til finalen i den store Byg en By konkurrence. I løbet af projektet designer og bygger elever fra 8. klasse en mini-by, der skal repræsentere fremtidens bæredygtige bymiljøer.

Det er Næstved Kommunes Center for Dagtilbud og Skole, der for fjerde gang arrangerer brobygningsforløbet Byg en By. Tilbage i 2015 var konkurrencen landsdækkende, og ved finalen på Københavns Tekniske Skole, var fire ud af fem skoler fra Næstved Kommune. Sidenhen har kommunen båret faklen videre med stor succes, i samarbejde med EUC Sjælland.

I år har ni forskellige 8. klasser deltaget, og deres forløb startede helt tilbage i uge 4. Her fandt elevernes første idéudvikling sted på EUC Sjælland, da de besøgte både erhvervsuddannelserne (EUD) og det tekniske gymnasium (HTX). Under besøget, blev de introduceret til bæredygtige byggematerialer og udvikling af innovativt design. Elever fra erhvervsskolen fungerede undervejs som deres mentorer.

Michael Petersen, faglærer på EUC Sjælland, har oplevet elevernes proces helt tæt på:

– Eleverne har fra dag ét været engagerede og entusiastiske. De har gjort sig mange tanker om miljø og bæredygtighed, og har været virkelig gode til at tænke ud af boksen. Hertil har det været sjovt, at se, hvordan de også har været interesserede i de andres byer, på tværs af klasserne. De har haft en rigtig god dialog, om de forskellige tanker og beslutninger, som byerne er baseret på. Og det er jo lige præcis den vidensdeling, der er meningen.

Faglighed på en helt ny måde

Gennem de to sidste måneder, har eleverne fortsat arbejdet hjemme på deres egne skoler. Klasserne har bygget hver deres by-model, og her er evnerne inden for naturfag, håndværk, bæredygtig nytænkning og samarbejde, blevet sat på prøve.

– Ved Byg en By anvender de unge mennesker deres faglighed på en helt ny måde. Samtidig giver konkurrencen dem en mulighed for at se, hvordan de kan skabe en forandring i verden. Det er stort, fortæller Anne Bach Nielsen, der er pædagogisk konsulent for Center for Dagtilbud og Skole.

Afgørelsens time – hvem vinder?

To måneders hårdt arbejde nåede højdepunktet onsdag aften, da finaledagen endelig oprandt. Her var det blevet tid til, at præsentere byerne for forældre, lærere og – måske allervigtigst – et veloplagt dommerpanel. Det tværfaglige dommerpanel, var sammensat af fagpersoner, der til daglig arbejder med alt fra naturfag og innovationsprocesser til byplanlægning og økonomi.

Velkomsten i EUC Sjællands kantine summede af spænding og sniksnak, men da først fremlæggelserne gik i gang, fik piben en anden lyd. På hver stand, blev man mødt af fokuserede unge mennesker, der gjorde rede for velovervejede beslutninger omkring deres byers varmekilder, affaldssortering, beboelsestæthed, og meget, meget mere.

Et imponeret dommerpanel havde svært ved at kåre en vinder. Til sidst blev det dog 8.a fra Ellebækskolen, der havde udviklet den mest bæredygtige by, og som hermed vandt Byg en By 2019.

Kommentarer