Samfund

Næstved og fire andre kommuner får milliontilskud til fælles nikotinstopindsats

Grafik: Pixabay

Faxe, Guldborgsund, Holbæk, Næstved og Vordingborg kommuner har sammen ansøgt, og netop fået tilsagn, om 7 millioner kroner fra Sundhedsstyrelsen til at udvikle og afprøve en ny, fælles nikotinstopindsats, der skal hjælpe flere børn og unge i alderen 13 til 25 år til at blive røg- og nikotinfri. Det oplyser de fem kommuner i en fælles pressemeddelelse tirsdag.

Unge i Faxe, Guldborgsund, Holbæk, Næstved og Vordingborg kommuner kan hen over de næste godt tre år se frem til, at de får væsentligt bedre muligheder for hjælp til at lægge nikotinposer, vapes, cigaretter og andre nikotinprodukter på hylden. De fem kommuner er nemlig gået sammen om et ambitiøst nikotinprojekt, der skal munde ud i en ny og mere effektiv måde at hjælpe børn og unge til at blive nikotinfri på.

Nye indsatser på tværs af kommunegrænserne

Der er på tværs af de fem kommuner stor glæde over, at Sundhedsstyrelsen har godkendt projektet, der har fået titlen ‘UNG: Stop op! Drop nikotinen!’og givet tilsagn om stort set hele det ansøgte projektbeløb. For der er behov for nye typer tilbud, lyder det samstemmende fra de fem kommuner:

– Vi mangler gode og effektive nikotinstoptilbud til unge i Danmark. Vi er gode til at lave ryge- og nikotinstopforløb for voksne, hvor op mod 9 ud af 10 er røgfri efter et forløb. Men vi mangler metoder og tilbud, der for alvor hjælper børn og unge. Derfor er det utroligt glædeligt, at vi nu ikke kun får mulighed for at samle gode kræfter på tværs af kommunerne, men også for at tilføje nye og i samarbejde udvikle og afprøve nye tilbud, hedder det blandt andet i pressemeddelelsen.

Nikotin er et af de mest afhængighedsskabende rusmidler, der findes, og kan blandt andet give skader på hjernen og medføre angst hos unge. Samtidig kommer der løbende nye nikotinprodukter på markedet, og senest er der fundet euforiserende stoffer i ulovlige nikotinprodukter, der også er i omløb blandt unge.

– Derfor skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe børn og unge med ikke at bruge nikotinposer, cigaretter, vapes, puff bars og andre nikotinprodukter.

– Der er massiv opbakning til projektet blandt skoler, uddannelsesinstitutioner og de involverede kommunale enheder, og vi glæder os meget til at komme i gang. Vi forventer, at vi kan begynde at afprøve de første indsatser i 2025 og håber, at vi i 2027 står med et nyt, effektivt koncept, som kan bruges af kommuner over hele landet, lyder det i den fælles udtalelse fra de fem kommuner.

Også med i nationalt forskningsprojekt

De fem kommuner er tidligere på året også udvalgt som indsatskommuner i det lovende forskningsprojekt U-Niko.

U-Niko skal afprøve et andet nyt nikotinstopkoncept for unge, og erfaringerne herfra indarbejdes også i det nye tværkommunale projekt. Dermed bliver der en særdeles styrket indsats i forhold til rygning og brug af nikotinprodukter blandt børn og unge i alle de fem kommuner i de kommende år.

Fakta om indsatsen

  • Tilsagnet på godt 7 millioner kroner er givet fra Sundhedsstyrelsens ”Pulje til udvikling af ryge- og nikotinstoptilbud til børn og unge”, der er på i alt 58,5 millioner kroner. Der er givet tilsagn til i alt 17 projekter, der alle skal udvikle nye metoder til ryge- og nikotinstop.
  • Det tværkommunale projekt hedder ‘UNG: Stop op! Drop nikotinen!’ og løber til og med 2027.
  • Projektet skal udvikle og afprøve indsatser i udskolingen og på ungdomsuddannelser på tværs af alle fem kommuner.

Om nikotin

  • Unge kan få over 20 gange mere nikotin i blodet gennem en enkelt nikotinpose (ofte kaldet snus) end gennem en cigaret.
  • Nikotin er et af de mest afhængighedsskabende rusmidler, der findes
  • Der er blandt unge set en stigning i brug af nikotin gennem brug af nikotinposer, men også gennem eksempelvis ulovlige “puff bars”.
  • Næsten hver femte ung på 15 til 17 år bruger et nikotinprodukt som eksempelvis nikotinposer eller vapes (kilde: Sundhedsstyrelsen, fakta om forbrug).

 

Kommentarer