Næstved Kommune henter hjælp ude fra for at få hurtigere betjening på det specialiserede børneområde
Den Permanente Task Force under Socialstyrelsen og Ankestyrelsen har netop bevilliget Det Specialiserede Børne- og Ungeområde i Næstved Kommune et særligt forløb. Kommunen har søgt styrelserne om bistand til at ændre arbejdsgange og fokus, så ventetiderne kommer ned, og samarbejdet mellem familier og myndighedsafdelingen bliver styrket.
I dag skal familier i op til halvdelen af sagerne på det specialiserede børneområde vente for længe på, at børnefaglige undersøgelser og hjælp iværksættes. Dette vil man gerne have forbedret væsentligt, så familier med udfordringer ikke skal vente så længe på hjælp eller en afgørelse. Desuden vil man gerne sikre, at borgerne oplever, at de bliver inddraget bedre i deres egen sager – for eksempel ved at blive mødt og hørt på deres egne præmisser, og oplever større indflydelse på hvilken hjælp de har brug for.
For at få rykket på de problemstillinger søgte kommunen i november 2022 hjælp og rådgivning hos Den Permanente Task Force. De er specialister i at styrke kvaliteten på sagsbehandling gennem kompetenceudvikling, sparring og viden for kommuner.
I Næstved Kommune forventer man sig meget af samarbejdet
– Vi skal have nedbragt ventetiden for borgerne, og vi skal møde dem med lidt mindre myndighedskasket og mere dialog. Derfor er jeg glad for, at Socialstyrelsen og Ankestyrelsen har set positiv på vores ansøgning og sender nogle af deres specialister. De har meget stor viden på området, hvordan vi kan øge lovformeligheden og ved, hvad der virker i andre kommuner. Derfor vil de meget præcist kunne pin pointe hvor og hvordan, vi kan gøre det bedre, fortæller udvalgsformand for børn- og uddannelsesudvalget Lars Hoppe Søe.
Den Permanente Task Force
Forløbet med Den Permanente Task Force på det specialiserede børne- og ungeområdet begynder i 2. kvartal 2023.
Et hold på to til tre specialister fra de to styrelser bliver tilknyttet kommunen i godt halvandet år. I begyndelsen vil de analysere en række konkrete sager og indsamle viden fra interessenter. Dette vil resultere i en samlet analyse og en række konkrete anbefalinger. Når de er blevet politisk behandlet og implementeret, vil Task Forcen analysere, om de nye tiltag har hjulpet, og eventuelt hvordan der fortsat skal arbejdes med forbedringer. Man regner med, at hele forløbet vil tage cirka 2 år.
– Jeg ser frem til forløbet med specialisterne fra Task Force. Det er ingen tvivl om, at det bliver et forløb, som kræver hårdt arbejde, men det kommer også til at medføre forbedringer i vores sagsbehandling på en måde, der kan mærkes, for de børn, unge og familier, som vi er sat i verden for at samarbejde med og hjælpe, fortæller centerchef for Børn og Unge Daniel Gottrup
Mere om taskforce kan læses her: https://socialstyrelsen.dk/tvaergaende-omrader/sagsbehandling-born-og-unge/task-force
Kommentarer