Samfund

Næstved Kommune og Alzheimerforeningen starter demensprojekt

En fodboldkamp i ny og næ, en tur i teatret eller en ugentlig bankoturnering. Der skal ikke meget til for at gøre en forskel for mennesker med demens. Næstved Kommune og Alzheimerforeningen er gået sammen om projektet Demensven-Match, der har til formål at matche demensramte borgere og frivillige gennem fælles interesser.

Når ellers raske mennesker bliver ramt af demens oplever de ofte, at de har svært ved at udføre velkendte opgaver, eller at de ikke får plejet deres hobbyer. De kan ligeledes have svært ved at orientere sig, og derfor har mange personer med demens ofte brug for assistance, hvis de skal forlade huset eller foretage sig ting, som de ellers let kunne foretage sig, før de blev syge.

Næstved Kommune og Alzheimerforeningen er derfor gået sammen om et nyt projekt, Demensven-Match, som har til formål at finde de helt rigtige venner og hjælpere til demensramte personer. Ved at lave et såkaldt demensven-match, hjælper man en person, der har de samme interesser som en selv, men som har brug for lidt hjælp til det. Samtidig får man dyrket sine egne hobbyer eller interesser.

Det kræver ikke så meget

Michael Beauchamp fra Næstved er 56 år. Han bor sammen med sin kone og deres tre børn i Næstved, og på grund af hans demens kan han ikke længere passe sit arbejde. Det betyder, at han godt kan blive isoleret og rastløs, da familien er væk i løbet af dagen, mens han sidder derhjemme. Han kunne derfor godt ønske sig en demensven.

– Jeg synes, at det kunne være rart, hvis der var nogen, der havde lyst til at komme forbi og hjælpe mig med haven. Eller vi bare kunne gå en tur sammen, lyder det fra Michael Beauchamp.

For Michael Beauchamp er det altså de mindre ting, der tæller, og det er også meget forskelligt, hvad personer med demens savner at kunne gøre. Men det er ikke kun den demensramte, som man hjælper, ved at være frivillig demensven.

– Når man er pårørende til en person med demens kan man også have brug for aflastning. En demenssygdom kan nemt blive altoverskyggende, og det at bibeholde fritidsinteresser kan være med til at skabe et rum, hvor man er den man plejede at være. Det gælder både for den demensramte og den pårørende, fortæller demensspecialist i Næstved Kommune, Betina Lassen.Kunne du tænke dig vide mere om Demensven-Match projektet, så kom til informationsmøde den 15. marts i tidsrummet 17.00-18.00 på Grønnegades Kaserne lokale 217.

Hvis du allerede nu ved, at du gerne vil melde dig som frivillig, så vil vi gerne invitere dig til et Demensven-Match kursus, som foregår den 30. marts fra klokken 16.00 til 19.00 på Grønnegades Kaserne lokale 117.

Tilmelding til kurset skal ske til demensspecialist Betina Lassen på telefon 2545 0588 eller aktivitetskonsulent Pernille Stage telefon 2049 3073.

Demensven-Match bliver lavet på baggrund af jeres fælles interesser.

Kommentarer