Miljøstyrelsen støtter Affaldplus projekt med 700.000 kroner
AffaldPlus, der ejes af Faxe, Næstved, Ringsted og Vordingborg kommuner har fået 702.400 kroner af Miljøstyrelsen til projektet ‘Øget og bedre plastgenanvendelse’.
Miljøstyrelsen har uddelt godt 8 millioner kroner til 13 kommunale projekter, der skal få danskerne til at sortere mere affald. Deraf har AffaldPlus, der ejes af Faxe, Næstved, Ringsted og Vordingborg kommuner fået 702.400 kroner til projektet ‘Øget og bedre plastgenanvendelse’.
Danskerne sorterer mere affald til genanvendelse, hvis de affaldsløsninger, der tilbydes ved deres hjem, er nemme at bruge og lette at komme til. I de fleste kommuner, der har genanvendelsesordninger for plast, skal borgerne sortere de enkelte plasttyper, hvilket har vist sig vanskeligt at gennemføre.
Genanvendelsen af plast sker for en god del på anlæg i udlandet, og affaldsselskaberne ved ikke på nuværende tidspunkt, hvilke dele af plastfraktionen, der rent faktisk kan genanvendes, og hvilke dele der trods sorteringsbestræbelser alligevel ender i forbrænding.
Projektets formål er at øge genanvendelsen af plast ved at analysere indsatsmulighederne i hele værdikæden og dernæst introducere de mest lovende, kost-effektive og borgervenlige løsninger.
Affaldplus skal nu i gang med en kortlægning af kilder til plast i husholdningsaffaldet, udarbejdelse af katalog over muligheder til og barrier for at ændre og reducere plastforbruget med sigte på øget genanvendelse. Dernæst skal der udføres pilotforsøg med de bedste identificerede løsningsmuligheder, målrettet kommunikation til borgerne samt markeds- og forbrugerundersøgelse.
Det forventes, at projektet kan bidrage til en stigning i genanvendelse af plast i husholdningsaffaldet på minimum 400 procent inden 2020.
– Kommunerne har været gode til at tænke i nye affaldsløsninger, så vi kan få indsamlet og udnyttet de ressourcer, som borgernes affald gemmer på. Med kommunepuljen har de fået muligheden for at rulle nye affaldsløsninger ud, som bidrager til en større genanvendelse, siger vicedirektør i Miljøstyrelsen Claus Torp
I alt har 13 projekter fået støtte gennem Miljøstyrelsens kommunepulje, som støtter op om ’målet i ressourcestrategien ’Danmark uden affald’ om en øget genanvendelse på 50 pct. af danskernes husholdningsaffald i 2022.
På www.genanvend.mst.dk findes en liste over, hvilke kommuner og projekter der har fået støtte gennem kommunepuljen.
Fakta
Kommunepuljen blev uddelt første gang i 2014, og i to omgange i 2015. I første runde i 2015 blev der uddelt 7,6 mio. kr. til 16 nye affaldsprojekter dækkende 20 kommuner, og i anden runde blev der uddelt knap 14 mio. kr. til 19 affaldsprojekter dækkende 27 kommuner. Kommunepuljen har støttet 13 projekter i 2016, der er sidste gang, den uddeles.
Kommentarer