Næstved By

Manglen på arbejdskraft er et fælles ansvar

10 år efter finanskrisen. Opsvinget er over os og flere brancher melder om mangel på arbejdskraft. Men inden arbejdsgiverne kaster håndklædet i ringen, håber jeg, at de vil ringe til os i 3F.

Skrevet af  Per Thomsen, Afdelingsformand 3F

Det er skønt at konstatere at hjulene kører hurtigere rundt. Der er godt gang i byggeriet, og landbruget har – trods hedebølge – vind i seglene. Bagsiden af medaljen er, at det bliver sværere for virksomhederne at finde de rette medarbejdere. Fordi der jo – heldigvis – er færre at vælge imellem.

Det er en udfordring, vi må tage alvorligt. Det er aldrig til gavn for Danmark, hvis der er et stort mismatch mellem ledige og virksomhedernes efterspørgsel, uanset om mismatchet skyldes mange eller få ledige.

Ansvaret for at sikre den rette mængde arbejdskraft til virksomhederne, er et delt ansvar.
I 3F er vi stolte af at løfte vores del af ansvaret. Vi hjælper med at sikre de rette medarbejdere til de rette virksomheder. Og i samarbejde med kommuner og jobcentre opkvalificerer vi løbende ledige, så deres kompetencer passer med det, som arbejdsgiverne efterspørger.

Sideløbende gør vi en stor indsats for at få flere unge til at vælge faglærte uddannelser. Det er helt afgørende, når de nuværende tal viser, at vi vil mangle 70.000 faglærte i 2025!

Vi er fuldstændig afhængige af en tæt dialog med både arbejdsgivere og ledige for at vi kan gøre vores til, at hjulene i samfundet kører så gnidningsfrit som muligt.

Derfor ærgrer det mig også, når jeg ser, at kun 1,1 % af de arbejdsgivere, som har vanskeligheder ved at finde arbejdskraft, har gjort brug af alle de tilbud, som jobcenter, A-kasse og fagforening stiller til rådighed.

Det kan jo ikke skyldes, at arbejdsgiverne ikke ønsker at få stillingerne besat, så måske skyldes det, at de ikke kender til tilbuddene? Så lad mig her ridse dem op: kvit og frit kan du som arbejdsgiver oprette jobannonce på jobnet.dk, kontakte din lokale fagforening (som kender de lokale ledige og deres kompetencer) og det lokale jobcenter. Hvis alle tre muligheder tages i brug, lykkes det som regel at finde de rette medarbejdere til det ledige job.

Samtidig er det netop nu – hvor hjulene kører hurtigt rundt – at vi skal fremtidssikre vores arbejdsstyrke. Det er nu, virksomhederne med fordel kan tage lærlinge – unge som voksne – for at sikre den rette, uddannede arbejdskraft i fremtiden.

”Når det går dårligt, er der ikke råd, men når det går godt, er der ikke tid” hører vi ofte som undskyldning for, at virksomhederne ikke tager lærlinge. Jeg er sikker på, at arbejdsgiverne gerne løfter deres del af ansvaret. Lad dette opsving være det, der beviser det!

Kommentarer