Livsstil og forbrug

Mandlige seniorer holder hjernen frisk i fællesskab

Mandlige seniorer kan i løbet af otte uger prøve kræfter med nye hjernestyrkende aktiviteter i naturen, blandt andet i skoven ved Dybsø Naturskole. Foto: Næstved Bibliotek

Tirsdag den 27. august klokken 10.00 til 12.00 starter to bibliotekarer fra Næstved Bibliotek endnu en række af ‘Hold Hjernen Frisk’-aktiviteter over otte uger. ”Mænd, Motion og Mental sundhed – kulturelt samvær og aktiviteter i naturen” henvender sig til mænd i alderen 60 til 80 år, som er på efterløn eller pension.

I 2050 vil antallet af ældre over 80 år være tredoblet. Mange får derfor flere aktive år, efter de går på pension. Men hvordan holder vi vores hjerne frisk så længe som muligt? Forskning viser, at fysisk aktivitet, mental stimulering og socialt samvær er vigtige elementer; og det er aldrig for sent at gå i gang! Sidste efterår deltog 20 mandlige seniorer sammen med to bibliotekarer fra Næstved Bibliotek og Borgerservice i en lightudgave af det innovative pilotprojekt, Hold Hjernen Frisk, støttet af Nordea-fonden. Og det er med alle erfaringerne fra sidste omgang, at bibliotekarerne Jens Kryger Nielsen og Vibeke Sølling har planlagt endnu en række aktiviteter, som skal køre i efteråret.

Plads til flere mandlige seniorer i alderen 60-80 år

Rekrutteringen til projektet foregår i samarbejde med Næstved Sundhedscenter, men der er brug for flere mandlige seniorer i alderen 60 til 80 år, der er gået på efterløn eller folkepension.

I løbet af de otte uger bliver deltagerne udfordret i naturen af bevægelse, hjernegymnastik og et nyt fællesskab. Allerede tirsdag den 20. august klokken 10 til 11  er der en kort intro, hvor deltagerne mødes over en kop kaffe eller te på Næstved Bibliotek.

Gåture, fællessang, højtlæsning og minder

Vibeke Sølling og Jens Kryger Nielsen fra biblioteket har sammen med relevante samarbejdspartnere planlagt et forløb med mange gode aktiviteter. Fællessang, gåture i Næstveds dejlige natur, højtlæsning og en kop kaffe eller te er faste indslag.

Gåturene vil blive kombineret med forskellige indslag, som sætter hjernen i gang, f.eks. en byvandring, god snak om minder og højtlæsning af fortællinger og digte, hvor tanker om teksten og livet deles.

Kunst, gamle plader, skovture og fællesskab

En del af forløbet foregår på Kunsthal Rønnebæksholm, hvor deltagerne blandt andet får mulighed for at se på kunst, synge, tale om litteratur og ikke mindst nyde den skønne natur i området. Der vil også blive talt om søvnvaner og hvilken kost, en frisk hjerne behøver.

Lyst til at deltage i nye aktiviteter

Udover alder og køn, er der ingen forudsætninger for at deltage, når blot lysten til at deltage i aktiviteter, som kan være med til at holde hjernen frisk længere, er der.

Du skal som udgangspunkt have mulighed for at deltage hver tirsdag; og du skal være indstillet på at kunne gå kortere ture – også selvom det ikke er solskinsvejr!

Forløbet afsluttes tirsdag den 29. oktober.   

Tilmelding senest 28. juni

Tilmelding skal ske til Vibeke Sølling på: visje@naestved.dk eller Jens Kryger Nielsen på: jknie@naestved.dk, senest fredag den 28. juni klokken 12.00.  Der er plads til 20 deltagere på holdet. Du vil få besked, om du er blandt de heldige senest i uge 27. Det er gratis at deltage.

Læs mere på bibliotekets hjemmeside www.naesbib.dk

Fakta om projektet

I ‘Hold Hjernen Frisk’ omsatte projektpartnerne DGI, Slots- og Kulturstyrelsen, Sangens Hus og Dansekapellet forskningsbaseret viden til engagerende og fællesskabsskabende aktiviteter for seniorer omkring pensionsalderen og udbredte eksisterende viden i forskellige formater. DGI stod for projektet, som løb fra 2017 og blev afsluttet med udgangen af 2022.

 

Kommentarer