Debat og politik

Må den kommende valgkamp blive én for os.

Skrevet af: Klub Næstveds bestyrelse.

Udviklingshæmmede, mennesker med fysiske og psykiske udfordringer, den svage gruppe, kald os hvad i vil. Men vi har også en stemme, og vi har tænkt os at bruge den i valgkampen.
Det er vores håb der så er nogle folkevalgte politikere, der vil bruge deres ører.
Klub Næstved har tradition for at følge kommunalvalget tæt, bl.a. med vælgermøde. Og vi opfordrer alle i vores netværk til at bruge deres demokratiske ret til at stemme. Det er naturligvis vigtigt for os at sætte en stemme på et parti, som ser og hører de svage grupper. Men vi har erfaret at et menneskeligt partiprogram ikke gør det alene. Men, at det i høj grad afhænger af den enkelte politikers menneskesyn og personlige værdisæt. Dennes lyst og mod til, at engagere sig i vores liv og værne om vores rettigheder.
Vi er enig med Jette Leth Buhls i hendes debatindlæg på Netavisen, d. 18.02, hvor hun understreger overfor Venstres borgmesterkandidat, ”at tror man på demokratiet, så er det gavnligt IKKE at tale ned”, til sine vælgere.
Vi kan tilføje, at det EJ HELLER er gavnligt, at tale hen over hovedet på dem.
Kristian Skov-Andersen fik dette råd, men det henvender sig vel til alle politikere og gælder både før og efter et valg? Det er vel essensen af et demokrati, at man altid lytter og prøver at nå en forståelse af hinanden? Som folkevalgt kommer man i kontakt med mange forskellige mennesker, og kunsten er vel at møde alle ligeværdigt, ordentligt og med respekt. Uanset om I taler politiker til politiker, taler med en direktør i en virksomhed eller med mennesker, som os, der har et handicap der betyder, at vi er længere tid om at udtrykke os og har svært ved, at forstå de komplicerede sammenhænge politik, også er.
Nedskæringer på skoler, besparelser på ældreområdet med forringelser af de ældres livskvalitet, flygtninges vilkår og senest knivoverfald begået af psykisk syge, er altid ’gode emner’ – også i en valgperiode. Fælles for alle dem er, at de har nogen til at tale for sig, så de bliver hørt – og hørt bliver de!
Derimod tales der sjældent om udviklingshæmmedes forhold, selv om vi er en stor gruppe, som har taget mange og store nedskæringsøretæver gennem mange år. Store forringelser i livsmuligheder, men mindst lige så vigtigt: har vi mistet indflydelse og medbestemmelse på vores eget liv! Det vi har tilbage er retten til at sige nej tak til det tilbud om hjælp kommunen giver.
Med rette kan det hævdes, at vi har indflydelse på vores handleplan. Men inden for kommunens servicedeklaration, som er meget smal og stringent på grund af økonomiske hensyn. Vi kan få et æble, men en banan er udelukket. Det er menneskeligt på et tidspunkt at blive træt af æbler, så hvorfor er der ikke fleksibilitet til bananer? Servicedeklarationen er tydeligvis ikke lavet sammen med os, for vi havde prioriteret anderledes. Men folk står ikke i kø for, at tale vores sag, og hvis nogen gør det, ses de på med mistro. Der er en generel, men meget fejlagtig holdning til, at vi ikke har en mening eller holdning til forhold, som påvirker vores liv. Det har vi, men vi har blot svært ved at udtrykke os. Derfor er det vores håb, at vores meninger om, hvordan vores liv bør være, bliver hørt i denne valgkamp.
På Socialpædagogernes Kongres i 2016, sagde formand for KL, Thomas Adelskov, om kommunernes ambition for fremtidens socialpolitik:
”Borgerne skal have mulighed for at være engagerede borgere. Borgerne skal i centrum, de skal have ejerskab af eget liv, og der skal være mulighed for at udnytte de ressourcer som den enkelte borger har. Det er vigtigt at det er borgerens valg og borgerens muligheder. Kommuner skal turde tage ved lære af borgernes erfaring, og turde inddrage dem aktivt i forhold til kommunernes indsatser til dem. Vi skal drøfte hvordan vi får mest mulig social indsats for pengene”.
Lad disse vise ord være startskuddet for mange gode politiske debatter om socialpolitik, velfærd og udviklingshæmmedes livsvilkår. Må den kommende valgkamp ligge op til muligheden for, at bidrage til bedre løsninger med vores, os udviklingshæmmedes, kompetencer, erfaringer og ideer. Det er i sandhed, hvad et demokrati går ud på.
Klub Næstveds bestyrelse.
En forening drevet af udviklingshæmmede – for udviklingshæmmede.

Dette er et læserbrev indsendt af Klub Næstveds bestyrelse.. Du kan også indsende et læserbrev under INDSEND NYHED i topmenu. 

Kommentarer