Fuglebjerg

Lokalhistorisk Forening klar med årsskrift for 2017

Se billedserie Fuglebjerg-Hallen, fra indvielsen, sognerådsformand Georg Hansen taler. Foto: Borupris’ Venner

Fuglebjergegnens Lokalhistoriske Forening, Borupris’ Venner, har netop udgivet sit årsskrift for 2017 med en række af spændende fortællinger om egnens historie. Det er i år blevet til en bog på 112 sider.

I 2017 fylder Fuglebjerg-Hallen 50 år. Historikeren og fortælleren Carsten Egø Nielsen har skrevet en interessant artikel om hallens tilblivelse – hvad der gik forud, og hvad der siden er sket. Det er en fortælling om en stor opgave, der blev løst af et lille samfund ved at engagere rigtig mange mennesker.

Det lokale engagement kom til udtryk ved, at der blev ydet et sted mellem 15.000 og 30.000 frivillige arbejdstimer som supplement til de betalte håndværkere. Det gav genlyd mange steder i Danmark. Der var ikke så mange idrætshaller i Danmark i 1967. Ved indvielsen den 18. november 1967 kunne man konstatere, at Fuglebjerg-Hallen var den 27. idrætshal i Danmark – og den 3. største på Sjælland.

Navne på gårde har været et emne, som der ikke tidligere er ofret mange linjer på. Det har Bertel Hansen rådet bod på med en artikel med titlen ”Toppengrønne og Skoffendrøje – Gårdnavne på Fuglebjergegnen”. (Toppengrønne og Skoffendrøje er navne på gårde i Næblerød).

Historien om apoteket – eller rettere de tre apoteker i Fuglebjerg – og om de medikamenter, der er blevet fremstillet og rakt over apotekets disk, er skrevet af pensioneret læge Jan Jørgensen og Bertel Hansen.
Hvordan var det at gå i skole på Hindholm Kost- og Realskole i 1940’erne? Det fortæller Poul H. Sørensen, Slagelse, om. Han har trådt sine barnesko i Rejnstrup Kirkeskov.

Før vi fik biler, var der en betragtelig trafik til fods ad skole- og kirkestier, som bredte sit net ud over landskabet. Jørgen Ravn har skrevet en artikel om 6 stisystemer omkring Fuglebjerg.

Skovvejene i Gunderslevholm Skovdistrikt er alle forsynet med navne, der er indhugget i sten. Det fortæller godsejer Rolf de Neergaard om i en lille artikel.

De to sidste artikler, der handler dels om Flemstofte Maskinfabrik, der eksisterede fra 1926 til 1986, og om et opsigtsvækkende møntfund, som fandt sted i Skafterup i maj 1987, er skrevet af Bertel Hansen.

Bogen udleveres til foreningens medlemmer, men den kan også købes af andre interesserede ved henvendelse til Bertel Hansen på telefon 55 45 63 48.

Kommentarer