Lokal genbrugsfrivillig: Jeg har ikke købt nyt tøj i et år
Ninne fik nok af køb-og-smid-ud-kulturen og lovede sig selv, at hun i et helt år kun ville købe genbrugstøj. Det løfte har hun holdt og det har gavnet både pengepungen og samvittigheden og tilmed kastet et frivilligjob af sig.
65-årige Ninne Maj Jensen gør som de unge – hun køber genbrugstøj. Ifølge friske tal fra Genbrugsindekset er det nemlig fortsat de unge, der fører an, når det kommer til at købe genbrugstøj, mens seniorerne halter bagefter. Men det er ikke en statistik, der stopper Ninne.
To måneder før hun gik på pension i foråret 2023, efter 46 år hos SKAT, lavede hun nemlig en aftale med sig selv: I et helt år måtte hun ikke købe nyt tøj.
– Jeg syntes bare, at der var overflod alle vegne. Når jeg gik på loppemarkeder, flød det med nyt tøj eller tøj, der havde været brugt få gange. Så tænkte jeg: det kan ikke være rigtigt, at man bruger det så kort tid, fortæller Ninne og tilføjer:
– Så jeg indgik en pagt med mig selv om, at på nær undertøj, strømper og sko, måtte jeg ikke købe noget nyt tøj i et helt år. Det ville også være godt for min økonomi nu hvor jeg skulle gå på pension. Og når jeg sætter mig noget for, kan jeg godt lide at holde det.
For klimaet og pengepungen
Motivationen til at stoppe med at købe nyt tøj udspringer både af hensyn til klimaet og Ninnes privatøkonomi.
– Jeg har egentlig aldrig været en storforbruger af tøj, men alligevel kunne det ske, at jeg købte en dyr mærkebluse eller et par Lee cowboybukser til 900 kroner, fortæller Ninne.
Da Ninne besluttede sig for kun at købe brugt tøj – med undtagelse af sko, strømper og undertøj – indledte hun et nyt og mere bevidst forhold til sit tøjforbrug.
For at forberede sig på sin nye livsstil tømte hun stort set hele klædeskabet og gennemgik alt sit tøj grundigt. Det tøj, hun stadig brugte, blev samlet i én bunke, og det, hun ikke længere havde brug for, i en anden.
Et hjerte der banker for genbrug og kræftsagen
Bunken med det tøj, som ikke længere tjente Ninne, donerede hun til Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutik i Næstved. For udover hendes passion for genbrug, banker Ninnes hjerte for kræftsagen.
– I min familie har vi mistet både venner og familiemedlemmer til kræft, og siden jeg var 12 år, har jeg samlet ind til Landsindsamlingen med min mor. Jeg har også siddet i bestyrelsen hos Kræftens Bekæmpelse i Næstved, siger Ninne.
Ninne bliver genbrugsfrivillig
Da Ninne kom ned i genbrugsbutikken med sit tøj, tog hun atter en stor beslutning:
– Jeg blev mødt af en masse søde medarbejdere, og så tænkte jeg: det er da her, jeg skal være, når jeg går på pension, fortæller Ninne, som startede i butikken blot et par måneder efter, hun stoppede på arbejdsmarkedet.
Selv om Ninne allerede var godt i gang med udelukkende at købe brugt, så har det at arbejde i en genbrugsbutik forstærket hendes genbrugs-mindset yderligere.
– Der er jo så mange fine ting i butikken, og vi får hele tiden nye varer. Der bliver også doneret meget helt nyt tøj med mærker på – enten folks fejlkøb eller virksomhedsdonationer, så jeg kan lige så godt købe meget af mit tøj her. Det har faktisk ikke været så svært for mig kun at købe brugt. Sidste år købte jeg også alle mine julegaver brugte, siger Ninne og tilføjer:
– Selv om jeg havde en målsætning om, at det kun skulle vare i et år, så er der faktisk gået halvandet år nu, hvor jeg ikke har købt noget nyt tøj. Det er jeg lidt stolt af. Nu tror jeg bare, at jeg fortsætter med det.
Kan ses på bankkontoen
For Ninne føles det helt rigtigt at gøre sit til, at stoppe forbrugsræset og gå all-in på genbrug. Og at hun ikke bruger store summer på nyt tøj, ses også på bankkontoen.
– Jeg har faktisk aldrig haft så mange penge, som jeg har nu på trods af, at jeg er gået på pension Så ved jeg godt, at nogle siger: ”nej, men så bruger man bare pengene på noget andet”. Det har jeg ikke gjort, slår Ninne fast.
Om Kræftens Bekæmpelse Genbrug
Kræftens Bekæmpelse Genbrug har i dag 16 butikker i hele landet. Vores genbrugsbutikker er en vigtig strategisk prioritet for Kræftens Bekæmpelse, dels fordi overskuddet bidrager til vores hovedformål, og dels fordi vi aktivt deltager i udviklingen hen imod et mere bæredygtigt samfund.
Har du lyst til at blive frivillig som Ninne, eller har du mod på kun at købe genbrug i et år, så kontakt distriktschef Lars Jessen på larsj@cancer.dk eller 28 12 07 00.
Kommentarer