Løsning på svulmende åer: Eksproprier alle drænede vådområder
”Landbrug & Fødevarer” har netop holdt stormøde i Brædstrup om den senere tids forhøjede vandstand i mange vandløb.
Interesseorganisationen ønsker Danmarks åer gravet dybere og bredere end de allerede er og vandplanterne fjernet endnu mere effektivt end hidtil, for at øge dræneffekten.
”Mange parcelhusejere, sommerhusejere og landmænd oplever dagligt kampen mod de massive mængder vand, som ikke i tilstrækkeligt omfang bliver håndteret af myndighederne. Der er brug for, at de tager deres ansvar omkring vandløbene alvorligt, og sikrer bedre mulighed for gennemstrømning”, hedder det på Landbrug & Fødevarer’s hjemmeside.
Et både forudsigeligt og uklogt forslag fra et på mange måder fallittruet erhverv med rekord i naturødelæggelser samt – ikke at forglemme – et kæmpe ansvar for de hastigt tiltagende klimaforandringer, der er en hovedårsag til de aktuelle oversvømmelser.
Den forøgede nedbør og de overfyldte danske vandløb er således i høj et resultat af industrilandbrugets ubæredygtige driftsformer i det seneste halve århundrede der har forårsaget enorme udledninger af CO2.
Dagbladet Arbejderen offentliggjorde i går en kommentar skrevet af undertegnede talsmand for HOLMEGAARD MOSE KOMITEEN (HMK), der kommer med den stik modsatte model en Landbrug & Fødevarer – naturens model – til at løse de problemer som industrilandbrugets i høj grad selv har skabt.
Eksproprier alle drænede vådområder, incl. brede bræmmer langs vore vandløb, til laveste takst, lyder opfordringen.
Læs kommentaren via link her: HER
For at imødekomme de problemer med for meget vand de forkerte steder vi oplever netop nu, inviterede HMK for ni år siden miljøminister, Naturstyrelse, samt flere kommuner og grønne organisationer til samarbejde om at løse de fremadstormende problemer med forøgede vandmængder i vandløbene og lavtliggende områder.
Vort brev af 10. juli 2011 tog udgangspunkt i Sjællands største mose-område, hvor landbrugets mangeårige ønske om indgreb for at forstærke dræningen heldigvis kun delvis er blevet imødekommet af myndighederne. Det skal borgerne nedstrøms mosen være glad for, først og fremmest Næstved Kommune og Sjællands 5. største by her.
Netop nu forhindrer et delvist intakt mosebassin ca. 20 milliarder liter vand – bredt ud som ca. 5 km2 store stor oversvømmelser – i at søge direkte mod Susåens udløb i Næstved Havn, efter en stærkt indsnævret passage gennem Næstveds centrum.
Desværre har myndighederne gjort alt for lidt for at give den oprindelige natur i Sjællands største mose sunde livsforhold til glæde for både den vilde natur og et omkringliggende bæredygtigt samfund.
For at lave om på det har vi netop genfremsendt vor ni år gamle henvendelse til MM, Næstved K og Naturstyrelsen med håbet om en mere virkelighedsnær reaktion denne gang.
Kommentarer