Lille Næstved Skole skal være frontløber i musikalsk eksperiment
Lille Næstved Skole, afd. Herlufholmsvej i samarbejde med Næstved Musikskole er blandt 10 danske skoler, der er blevet udvalgt som frontløberskole i et musikalsk eksperiment for skoleorkestre.
Efter sommerferien kan 10 skoler give gratis instrumental- og orkesterundervisning for hele klasser i skoletiden, og nu er navnene på de kommuner, der har haft mod på at gå ind i det ambitiøse projekt OrkesterMester blevet offentliggjort
De 10 frontløberskoler er udvalgt på baggrund af ansøgninger fra 16 danske kommuner. Hver af skolerne har sammen med den lokale musik- eller kulturskole og kommune forpligtet sig til at give instrumental- og orkesterundervisning for hele klasser i et flerårigt forløb. Instrumenterne er strygere, træblæsere, messingblæsere og melodisk slagtøj – med andre ord de instrumenter, som indgår i et klassisk symfoniorkester.
De enkelte kommuner har lagt en betydelig egen-investering i lærerlønninger over en årrække for at komme i betragtning til OrkesterMester. Det vækker begejstring hos musik- og kulturskolernes landsorganisation, at der i forvaltningerne og i byrådene er blik for, at man får noget for pengene, når man investerer i aktiv musikudøvelse.
– Vi kan se i ansøgningerne, at man i kommunerne tænker OrkesterMester ind i kommunens politik. At projektet betragtes som et væsentligt bidrag til for eksempel bosætningspolitik og som noget, der puster til udviklingsstrategier for børne- og ungeområdet. Det er meget glædeligt, at der er et klart blik for den merværdi, man også får i dette projekt, siger Anja Reiff, formand for landsorganisationen Danske Musik- og Kulturskoleledere, DMKL.
3,4 millioner fra Nordea-fonden
Projekt OrkesterMester får 3,4 mio. kroner fra Nordea-fonden. Pengene fra Nordea-fonden går til instrumentkøb, men også til kurser for underviserne og til transport. De små orkestermestre i skoleorkestrene skal nemlig jævnligt møde de store orkestermestre i landets professionelle orkestre og ensembler. En del af projektet er OrkesterMesterFester for alle 1.000 børn sammen med DR Symfoniorkestret i DR Koncerthuset.
OrkesterMester har mange partnere
OrkesterMester er udviklet af Danske Musik- og Kulturskoleledere i partnerskab med Skolelederforeningen, DR SymfoniOrkestret og Dansk Musikskolesammenslutning. Landets øvrige symfoniorkestre bakker også op om OrkesterMester, ligesom amatørorkestrenes landsforeninger, Børne- og Kulturchefforeningen og Music in the Brain på Aarhus Universitet gør det.
Dorte Andreas, der er næstformand for Skolelederforeningen, sidder i styregruppen for OrkesterMester. Hun vurderer, at OrkesterMester i den grad vil komme eleverne og skolerne til gavn og glæde.
– Musik har stor betydning for elevernes læring i skolen og i livet. Det er en fantastisk god nyhed, at vi nu kan komme i gang. Det er virkelig dejligt”, siger Dorte Andreas. Kodeordene for OrkesterMester er spilleglæde, selvtillid, sammenhold og skolestolthed, og i Orkestermester bliver musikken en mulighed for alle børn. ”Jeg er overbevist om, at det vil smitte positivt af på hele skoledagen, siger Nina Ulf Jørgensen, der er generalsekretær for Dansk Musiksskolesammenslutning.
Kommentarer