Næstved By

Ledere forventer stigende omsætning og problemer med at finde arbejdskraft

De danske virksomheder kan se frem til et 2. halvår af 2018 præget af stigende omsætning, produktion og eksport.

 

Det viser en ny konjunkturundersøgelse fra Lederne foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov baseret på svar fra 2.810 af Ledernes medlemmer i den private sektor. Undersøgelsen viser samtidig, at der kalkuleres med stigende eller uændret beskæftigelse og problemer med at finde arbejdskraft.

To ud af tre ledere, 67 procent, imødeser et halvår på deres virksomhed med stigende omsætning, mens 23 procent forventer uændret omsætning. Når det gælder produktion og overskud, er det henholdsvis 64 og 57 procent af de adspurgte ledere, som kalkulerer med stigninger, mens 55 procent forventer at se stigende eksportkurver.

I forhold til beskæftigelsen vurderer 43 procent af lederne, at antallet af medarbejdere stiger, mens lidt flere, 45 procent, forventer et uændret antal ansatte. Hver ottende virksomhed, 12 procent, får brug for et faldende antal medarbejdere det næste halve år.

Til gengæld bliver det ikke nødvendigvis nemt for virksomhederne at finde de nye medarbejdere. 38 procent af de adspurgte ledere forventer problemer generelt eller i en del tilfælde, når der skal rekrutteres faglærte, mens 37 procent imødeser, at det generelt eller i en del tilfælde bliver vanskeligt at finde de nødvendige nye medarbejdere med en videregående uddannelse i bagagen.

– Det er glædeligt at konstatere, at vi ifølge lederne på de danske virksomheder kan se frem til et særdeles positivt 2. halvår af 2018 i dansk erhvervsliv med fortsat vækst i omsætning og eksport, fastslår formanden for Lederne Svend Askær.

– Men jeg deler samtidig bekymringen i forhold til, at det kan blive vanskeligt at besætte de ledige stillinger. Vi har allerede nu en stor udfordring i Danmark med manglen på IT-specialister og ingeniører, og det er tvingende nødvendigt at få flere unge til uddannelsesmæssigt at gå de veje, hvis virksomhederne ikke i endnu højere grad, end tilfældet allerede er nu, skal finde de nye medarbejdere med tekniske og digitale kompetencer uden for Danmarks grænser. Samtidig skal vi sikre, at de mennesker, som nu er på arbejdsmarkedet, gennem efteruddannelse får de nødvendige nye kompetencer, siger Svend Askær.

Blandt andet derfor er Lederne gået aktivt ind i regeringens nye Teknologipagt, der har som et af sine primære formål at få flere unge til at uddanne sig inden for teknologi, IT, naturvidenskab og matematik både på faglært og videregående niveau.

Konjunkturundersøgelsen i sin helhed offentliggøres i juni.

Kommentarer