Landdistrikter jubler: Besparelser på LAG-midler rulles tilbage
Erhvervsministeren ruller besparelserne på LAG-ordningen tilbage til niveauet før 2016. De ekstra millioner skal gå til projekter, der fremmer bæredygtig udvikling og grøn omstilling i landdistrikterne. Landdistrikternes Fællesråd er »jublende glade«.
Tilbage i 2016 beskar den tidligere Venstre-regering midlerne til de lokale aktionsgrupper fra 90 mio. kr. til 63 mio. kr. årligt. Nu ruller erhvervsminister Simon Kollerup besparelserne tilbage og øremærker de ekstra 30 mio. kr. i 2020 til projekter, der fremmer bæredygtig udvikling og grøn omstilling i landdistrikterne.
Det fremgik ellers ikke umiddelbart af det finanslovsudspil, regeringen fremlagde onsdag, og formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, er »ovenud tilfreds« med erhvervsministernes melding.
– De lokale aktionsgrupper (LAG og FLAG red.) skaber både arbejdspladser og lokalt forankret erhvervsudvikling i hele landet. Midlerne er vitale for at sikre den udvikling, der er så afgørende for de danske landdistrikter, og besparelserne tilbage i 2016 var en decideret katastrofe. Derfor er jeg jublende glad for, at erhvervsministeren ruller dem tilbage, siger Steffen Damgaard.
Med udmeldingen er regeringen godt på vej til at sikre et stabilt grundlag for et af landdistrikternes vigtigste udviklingsredskaber, vurderer formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.
– Det er en glædesdag for de danske landdistrikter. Flere midler i LAG-ordningen betyder flere midler til et af de allervigtigste lokaltforankrede udviklingsredskaber for de mange ildsjæle, der skaber arbejdspladser og sikrer fundamentet for bosætning rundt om i landet.
Siden Venstre-regeringens beslutning om at beskære LAG-ordningen med en tredjedel har Landdistrikternes Fællesråd gentagne gange rejst problemstillingen omkring besparelserne på de lokale aktionsgrupper for politikere på tværs af Folketinget.
I starten af september sendte formanden for Landdistrikternes Fællesråd et brev til erhvervsminister Simon Kollerup, hvori han bl.a. opfordrede til at styrke de lokale aktionsgrupper i forbindelse med finansloven for 2020 samt i den kommende programperiode.
Og formanden glæder sig over, at erhvervsministeren tilsyneladende har lyttet til opfordringen.
– Jeg vil gerne kvittere for, at regeringen ikke alene lytter, men også handler på baggrund af de indspark, vi er kommet med. Det tegner godt for vores fremtidige samarbejde. I dag er finansieringen til LAG-ordningen i 2020 reddet, næste skridt er at sikre finansieringen til den kommende programperiode i 2021-2027.
Regeringens forslag om at rulle besparelserne på LAG-midlerne tilbage ligger i tråd med ikke alene de socialdemokratiske meldinger under valgkampen, også SF, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti har talt for at sløjfe besparelserne. Dermed ser det ud til at være et bredt flertal for at styrke LAG-midlerne.
Læs formanden for Landdistrikternes Fællesråds brev til erhvervsministeren her.
Kommentarer